Денков: Трябва да извървим докрай пътя на реформите

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че трябва да бъде извървян докрай пътят на реформите. Изявлението му се случи в парламента преди да бъде гласувана оставката му в парламента, предава БНТ 1.

„Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи точно преди 9 месеца – на 6 юни 2023 г. Нека припомня около какви задачи се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо – да излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което да се формира конституционно мнозинство. Второ – министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел. За следващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето – в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто – правителството да изпълнява съгласувани законодателна и управленска програми. Пето – да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним ключовата 6 точка – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“.

„Време е да направим заедно с вас тази решаваща стъпка като извървим до край пътя на реформите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. На масата на преговорите сложихме реформи, а не имена“

Премиерът подчерта, че в следващите дни ще се представят резултатите от свършеното през последните 9 месеца.
Денков изброи част от постигнатото:

„Втори сме по ръст на заплатите в ЕС. Доходите нарастват над 2,5 пъти по-бързо от инфлацията. Българската икономика расте с 2 %. Инфлацията е най-ниското си ниво от 2 години. Бюджетът е с фокус върху хората и отговаря на критериите на еврозоната. 30% има ръст на чуждестранните инвестиции. Увеличихме заплатите в много сектори. Над 1 милиард лева отделихме за общински проекти. Отделихме над 3 милиарда лева за селскостопанските производители. Промените в конституцията и граничния контрол върната доверието в страната. Имаме договор за нови бронирани машини за сухопътните войски. Подготвихме споразумение с Гърция за икономическо сътрудничество. България има своя първи медицински хеликоптер. Медицинските бележки за учениците са електронни. В пътната инфраструктура – обща 30 километра магистрални пътища за 9 месеца. Започна работата по седми и осми блок на АЕЦ. Заработи и газовата връзка между България и Сърбия. Спряхме изтичането на милиони през ДКК, върнахме си контрола върху „Капитан Андреево“. Увеличихме финансирането на спорта. Внесени са 76 законопроекта в НС. От 31 март след 12 години чакане ще пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство. България потвърди подкрепата си към Украйна в борбата срещу руския агресор.“

Денков подчерта, че правителството ще продължи дя изпълнява служебните си задължения, докато бъде избрано редовното правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *