Професионална гимназия по икономика е иновативна в борбата срещу зависимостите

За трета поредна година ПГИ „Алеко Константинов“ бе гостоприемен домакин и успешен медиатор на дните, посветени на Национална програма ,,Иновации в действие”, Модул 1: ,,Мобилност за популяризиране на добри иновации между училищата”.

От началото на учебната 2021/22 г., училището е в списъка  на иновативните училища. Програмата по нововъведенията е за четири години и се реализира от определен иновативен випуск – учениците, които при стартирането са били в 8 клас.  Всяка година се организира седмица на иновациите през месец март, по време на която младите хора представят вижданията си по темите: ,,Адаптация”, ,,Агресия и тормоз”, ,,Зависимости” и ,,Социализация”.

     Тазгодишната разработка на алековци бе за превенцията на зависимостите чрез иновативни методи, като най-доказаното и ефективно средство в тази борба. Във форума взеха участие представители от педагогическите екипи и ученически общности от ПГИТ ,,Алеко Константинов” – Велинград, СУ ,,Христо Смирненски” – Гурково и ПГТ ,,Алеко Константинов“ – Ямбол.

Сърдечно посрещнати с хляб и сол, танци, усмивки и приветствия, участниците се потопиха в работна атмосфера. Чрез доклад, презентация и разгърналата се дискусия, домакините доказаха старателната си и задълбочена подготовка по темата за опасностите от зависимости в ученическото ежедневие. Вниманието се фокусира върху разработените и изпробвани иновативни методи за превенция чрез развиване на умения и способности за здравеопазващо поведение на младите хора. Интерес предизвика примерът за работеща добра практика, реализиран в гимназията: ,,С книга срещу зависимостите”. Това начинание впечатли гостите с оригиналността, конструктивизма и ефективността си, насърчаващи ориентацията на младежите към традиционните духовни ценности.

    Сериозната научна обстановка, наситена с изследвания, анализи и дебати бе разведрена с викторина /куиз/ ,,Зависимостите – аз съм по-силен от тях”. В приятелска, неформална среда учениците трансформираха теоретичните си познания в градивни елементи, които гарантират модели на безопасно поведение в рисковата орбита на зависимостите.

Като образец за разгръщането на взаимовръзките между сферата на образованието и другите области на обществения сектор бе срещата с представители на ОбС по наркотични вещества – Кърджали. Представеният от младежи – доброволци към ОбСНВ форум-театър „Наследени сенки“  предизвика големи емоции у ученици и учители.

Срещата приключи с връчването на сертификати и пожелания за нови ползотворни срещи.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *