Турция е готова да бъде домакин на мирна среща между Русия и Украйна

Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул. На обща пресконференция Ердоган обяви, че Турция е готова да предостави цялата подкрепа за улесняване на ново споразумение между двете воюващи страни.

Преди визитата на Зеленски, Турция бе посетена от руския външен министър Сергей Лавров. Тогава турският външен министър Хакан Фидан заяви, че е дошло времето за диалог между Москва и Киев относно прекратяване на огъня, тъй като двете страни са на предела на това, което могат да постигнат с военни средства. Според Фидан преговорите за поне временен мир трябва да бъдат отделени от тези за окупираните от Русия територии.

Обещавайки пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, президентът на Турция подчерта, че Анкара ще подкрепи и усилията за постигане на ново споразумение по отношение на Черноморската инициатива за зърно, предаде Анадолската агенция.

„Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна и ще допринесе силно за възстановяването ѝ след края на войната“, отбеляза Ердоган.

Зеленски благодари на Ердоган и турския народ за тази подкрепа. Той заяви, че Русия няма да бъде поканена на първата мирна среща на върха, която трябва да се проведе в Швейцария и че руски представител може да бъде поканен на следващата среща, след като пътната карта за мир ще бъде обсъдена и съгласувана с украинските съюзници.

В Истанбул Зеленски инспектира и напредъка по изграждането на два бойни кораба за украинските сили, които се строят в Турция.

Очаква се по-късно този месец Турция да бъде посетена и от Владимир Путин.

Анкара се позиционира като посредник в конфликта и Ердоган беше ключов играч в Черноморската инициатива за зърно, преди Москва да се откаже едностранно от нея, обвинявайки Запада, че спъва нейния износ на зърно и торове. Малко след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Турция беше домакин на среща между външните министри на Русия и Украйна, както и на неуспешни разговори между преговарящите от двете страни, насочени към прекратяване на военните действия.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *