ДПС пред Радев: Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението

Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението.

Това стана ясно от позицията на ръководството на партията, които пристигнаха в сградата на президенството за консултациите с президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставянето на правителство, информира Епицентър.

От страна на Движението присъстват Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Станислав Анастасов.
Съпредседателят на ДПС и лидер на парламентарната група Делян Пеевски не присъства на разговорите с държавния глава.

Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв, попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

„Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?“, попита държавния глава.

Вашата парламентарна група активно подкрепящи парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства.

„Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Нашата позиция не се е променила за това да се намери формула за управление на страната в настоящия момент, с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен и световен аспект”, каза Чакъров.

Съпредседателят на ДПС посочи, че подкрепата на партията е била винаги предвидима и последователна. „Да, ние сме подкрепяли това правителство – основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и хоризонт, както и с членството в НАТО. Но същевременно бих искал да кажа, че преследвайки Шенген и еврозоната, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората. Добре е да има държавнически подход, всички да бъдем отговорни и на висотата на предизвикателствата, които са пред нас”, добави той. Чакъров изрази надежда основните субекти да намерят нужната формула за управление. „Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна”, е мнението му.

Точно в 9,30 ч. държавният глава се срещна с четирите представителки  на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел. Те влязоха на консултации при президента Румен Радев, преди връчване на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание.

При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е готова да получи мандат за съставяне на правителство.

В 11:32 часа със закъснение в залата влязоха премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Денков не отговори на въпроса на Радев дали ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *