„Стара Марта“ събра малки и големи в Гърнатскине конаци

Тази неделя в Гърнатскине конаци се проведе възстановка на празника „Стара Марта“ (14 март). Рано сутринта най-възрастната жена сред присъстващите прикади къщата, отурми ъглите ѝ, а няколко моми притриха старо прело (изпредена вълна), докато се скъса. Символиката е, че така лошотиите и бедите остават в старата година. На бъдещия харман стопанинът на къщата – фолклорният изпълнител Филип Синапов, запали голям огън, на който всички се мартиха – прескачаха за здраве и берекет. Под звуците на каба гайда се извиха керкели хора около тлеещия огън.

Най-рано пристигналите моми се облякоха с типични родопски носии, предоставени от Филип, за да изживеят възможно най-пълноценно традицията. В празника се включиха и седмокласници от СУ „Петко Рачов Славейков“ със своите класни ръководители.

„След възстановката на одера на Гърнатскине конаци наприхме типично пролетно ястие от родопската кухня – кашник, в чиято направа се включиха и малките гости на фолклорната къща. За завършек всички похапнаха сладко от него, даже не можа да изстине“, споделя със задоволство пазителят на традициите в Гърнатскине конаци Филип Синапов.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *