Опасно ли е да ядете зелени картофи

  • И кога придобиват този цвят

Пържени, печени, варени – почти няма начин, по който да сготвите картофите и те да не разгърнат вкусовия си потенциал. Любими са на всички и сигурно трудно бихме си представили живота без тях.

Вероятно ви се е случвало, когато подготвяте картофите, да забележите, че някои от тях имат едно или повече зелени петна по кората, достигащи понякога и до вътрешността. Може би в тези моменти се замисляте дали е добре да изхвърлите картофа или просто да изрежете позеленялата част, а останалото да използвате по предназначение.

За да разсеем подобни съмнения, сега ще ви обясним какво представлява този процес и опасно ли е да ядете зелени картофи.

Да започнем от начина, по който те растат. Това се случва под земята, където слънчевата светлина няма достъп до тях. Когато бъдат извадени от пръстта, картофите започват да имат досег с нея, което насърчава производството на хлорофил. Именно той придава на места зеленя цвят, превърнал се във фокуса на темата.

До тук няма нищо вредно за тялото ни. Топлината и светлината обаче предизвикват образуването на друго съединение, наречено соланин. Тази е и една от причините да се препоръчва картофите да се съхраняват на тъмно място, далеч от светлина.

В природата соланинът и други гликоалкалоидни съединения играят важна роля, като помагат на растенията да се защитават от гъбички и насекоми. Но когато ядете картоф, който вече е развил тези защитни реакции, може да усетите горчивина във вкуса му, което само по себе си би ви накарало да го изхвърлите.

Опасността за здравето идва щом изядете голямо количество от тази зелена част. Ето защо, специалисти по храненето препоръчват просто да я отрязвате и да консумирате останалата.

За да ви повлияе по някакъв начин и да получите симптоми, трябва наистина да прекалите с яденето на зелени картофи. Например, ако тежите 80 кг, ще трябва да изядете около 80 мг гликоалкалоиди на ден, което е много. Тогава евентуално може да се появят стомашно-чревни неразположения, като гадене, повръщане, диария и др.

Следващото успокоително е, че намаляте директно съдържанието на соланин в картофите, когато махнете зелената част, а след термична обработка, той намалява още повече.

За да предпазите любимия си зеленчук от позеленяване или прорастване, съхранявайте ги на сухо и хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина и топлина. Не ги прибирайте измити, защото това може да насърчи появата на микроби, които да навредят на картофите.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *