Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната църква „Света Неделя“ до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието му приживе.

Погребението ще е на 16 март – събота, съобщиха от Светия Синод в четвъртък, след извънредното му заседание заради кончината на българския патриарх в сряда вечерта.

Опелото на патриарх Неофит в събота ще бъде в храм-паметника „Александър Невски“ и ще бъде водено от вселенският патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул, каза пред БНТ Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Той допълни, че към момента няма яснота от какви други църкви от чужбина ще има делегации, защото поканите били изпратени преди часове.

Още в четвъртък тленните останки на патриарха бяха положени за поклонение в малкия храм „Света Марина“ в двора на Софийската света митрополия, където се стекоха висши духовници и представители на светската власт.

„Ще има и траурна процесия, при която от храм-паметникът Александър Невски до митрополитската катедрала Св. Неделя ще бъде извършена процесия с тялото на българския патриарх Неофит.

След това, както и той е пожелал, ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма Св. Неделя, където се намира сега и гробът на Екзарх Йосиф“, каза още той.

 Митрополит Антоний обясни и какви са правилата, които е определил Светият синод, за да бъде избран наследник на патриарх Неофит.

„Според устава на Българската православна църква в 7-дневен срок Светият синод трябва да се събере, за да избере наместник-председател, който има задачата да организира, проведе и избере Български патриарх и Софийски митрополит“, коментира Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка следа, който е пример за смирение и търпение.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Наистина голяма е мъката и болката в сърцата на всички православни българи, защото се разделяме със своя духовен водач. Ангелът на родната ни църква. Той е пример на носенето на кръста, който Бог и църквата му възложиха. Това смирение, което имаше той, в контекста на съвременното общество е много нужно на всички нас, защото живеем в много размирни времена, имаме нужда от това търпение, за да оценим всичко онова, което имаме“, каза още митрополит Антоний.

Митрополит Антоний изтъкна, че патриарх Неофит винаги е учил своите ученици на любов към Бога.

„Дълбоко в себе си съм изпитвал голяма почит и любов пред Негово Светейшество. Той носи до последния си дъх кръста на родната ни църква, за да я съхрани единна. Той доказа, че може да бъде обединител“, обясни още митрополит Антоний.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *