Какво се случва с холестерола, ако ядем мед

Медът е изключително вкусно допълнение, което намира приложение както при децата, така и при възрастните. Някои го използват като подсладител на десерти, докато други го предпочитат като ефективен лек при настинка. Но какво точно се случва с тялото ни, когато го консумираме и влияе ли на холестерола?

Как влияе меда върху холестерола?
Учени от Испания, чиито резултати от проучването са публикувани в списание „Nutrients“, споделят, че консумацията на до 70 грама мед на ден може да има положителен ефект върху нивата на холестерола,  като същевременно помага за намаляване на телесното тегло и телесните мазнини. По-този начин, медът може да се окаже не само наслада за вкусовете, но и съюзник в поддържането на здравословни стойности.

В допълнение, учените отбелязват, че медът оказва положително въздействие върху качеството на съня и процеса на зарастване на рани. Това прави този сладкиш не само вкусна, но и функционална добавка към ежедневната ни хранителна рутина.

Изборът на мед

Въпреки тези благоприятни изводи, е важно да се подчертае, че изборът на мед е от съществено значение. Учените препоръчват консултация с лекар преди включване на мед в режима на хранене, за да се гарантира, че това е подходящо за индивидуалните нужди и здравословни състояния.

Както подчертават експертите, чистият мед от детелина и иранският натурален мед изпъкват като предпочитани варианти. Тези видове мед са не само вкусни, но и допринасят за намаляване на енергийния прием, осигурявайки протеини и мазнини. Например, медът от детелина същевременно повишава нивата на инсулин и лептин, което може да подобри общото здравословно състояние. Консумацията на мед всеки ден може да бъде инвестиция в здравето ни. С правилния избор и консултация със специалист, медът може да стане неотменна част от здравословния ни начин на живот, помагайки ни да поддържаме желаните нива на холестерол и да насърчаваме общото здравословно благополучие. Всяки стъпка, която правим към подобряване на хранителните си навици, трябва да бъде внимателно обмислена и адекватно насочена към поддържането на нашето общо здраве.

Изоточник: actualno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *