Как да изберем и съхраняваме червено вино

Червеното вино е любима алкохолна напитка на милиони хора по целия свят. Това се дължи на богатия вкус и наситен аромат, който може да се усети още с отварянето на бутилката.

Но как да се избере подходящия вид сред голямото разнообразие от сортове и модели на пазара? Какво съветват специалистите за съхранение, които да помогнат вкусовите качества да се запазят максимално дълго?

Съвети при избор на червено вино

Изборът може да бъде много труден, особено ако не разполагате с дълбоки познания по темата. Трябва да съобразите някои основни характеристики, като:

  • сладост – важно е да определите своите вкусови предпочитания, като прецените дали ви допадат по-сладките или балансираните вкусове;
  • киселинност – ако ви харесват по-тръпчиви вкусове, то може да се доверите на модел с висока киселинност, а ако търсите баланс – с по-ниска;
  • алкохолно съдържание – разгледайте етикетите на бутилката, за да се запознаете с алкохолното съдържание. Има вина, които са много леки и слаби с около 5-6 %, както и по-силни и тежки питиета, достигащи до 20 %;
  • тежест – сортове, като Мерло и Каберне Совиньон се определят като по-тежки и плътни, а Червен Мискет и Памид, като по-леки. Съобразете вкусовите предпочитания, които имате.

Това са основните критерии, на които да обърнете внимание при избор на любимото ви алкохолно питие с гроздово съдържание.

Как да съхранявате червеното вино?

Колкото и да е качествено едно червено вино, с времето вкусовите характеристики могат да се изгубят. За да ги запазите възможно най-дълго, трябва да съхранявате алкохолната напитка по възможно най-добрия начин. Запознайте се със следните няколко съвета, които да ви помогнат за целта.

Температура

Смята се, че поддържането на препоръчителната температура не е нито в стайна обстановка, нито в хладилник. Като най-добър температурен диапазон, към който трябва да се стремите, когато съхранявате питието, е от 12 до 16 градуса. По-високите и по-ниските температури могат да повлияят на свойствените характеристики и да изменят вкусовите качества. Препоръчително е да съхранявате на тъмно и по-студено.

Влажност

За оптимална се приема влажност от 60 до 80 %.

Положение

Препоръчително е бутилката да бъде поставена в легнало положение, за да може да поддържа корковата тапа постоянно влажна.

Съхранение на отворена бутилка

Ако вече сте отворили бутилката, но нямате намерение да я консумирате наведнъж, трябва да се уверите, че ще запазите качествата на напитката максимално добре. Важно е да използвате тапа, която да гарантира, че няма да навлезе въздух в бутилката, което да предизвиква химични процеси на окисляване. Препоръчително е да поставите напитката в хладилник.

Източник: trafficnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *