Ултиматумът на Мария Габриел изтича днес в 12.00 часа Избори или сглобка - ще стане ясно при Радев

Четири часа преди връчването на първия проучвателен мандат не се знае с категоричност Мария Габриел върне ли или ще приеме папката от Радев за съставяне на правителство, информира Епицентър.

Снощи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ излязоха със среднощни брифинги, с които разкриха, че не са постинали договореност за общо управление.

Ултиматумът, който в 21.00 часа в неделя вечер  Мария Габриел постави пред ППДБ за равнопоставеност на ГЕРБ-СДС по отношение на управлението, изтича днес в 12. 00 часа, когато тя трябва да отиде да и вземе от президента  първия проучвателен мандат за съсавяне на правителство.

ГЕРБ посочи министрите, а ПП-ДБ – споразумението като причина за провала на преговорите за правителство

 Преговорните екипи не са постигнали договореност, както по персоналния състав на правителството, така и по документа, който да официализира споделеното управление.

През цялото време ПП-ДБ са саботирали възможността за съставяне на кабинет, като са отхвърлили всички предложения на ГЕРБ-СДС, научи Епицентър. бг.

Не са приети предложенията за министри от ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС излъчваха раздразнение от отношението на ПП-ДБ към тях.

Габриел няколко пъти каза, че ГЕРБ-СДС искат да бъдат приети като „равнопоставен партньор“ в управлението, а Деница Сачева (част от преговорния екип) заяви, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ „искат да притежават цялата власт, на всяка цена и да не я споделят“.

Петков и Василев са отхвърлили предложението на ГЕРБ-СДС за 50:50 споделена отговорност.

„Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото реформите – да, ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли“, заяви снощи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

ППДБ са отказали  и подписването на коалиционно споразумение.

През цялото време са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите.

Снощи Кирил Петков великодушно обяви: „даваме им седем министерства“ и призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението.

Според „Продължаваме промяната – Демократична България“ преговорите са спрели заради отказ на ГЕРБ да бъде подписан сега документ за общото споделяне на властта. Те обявиха, че в неделя (17 март) в 18 часа, преговорният екип на ГЕРБ е заявил, че това ще стане в неопределено време. Отричат да имат претенции към състава на кабинета и казаха, че са отстъпили към партньорите министрите на вътрешните работи, на екологията, на образованието, на културата и на иновациите и растежа (по думите на Кирил Петков).

Накрая хората на Борисов предложили  да се извърши елементарната ротация  – Мария Габриел става премиер, а Николай Денков – вицепремиер.  И това било отказано.

За да бъде елиминирано ДПС от избора на регулаторите, за които са необходими 160 гласа, Кирил Петков настоял да се допусне  БСП като парньор. ГЕРБ-СДС отказали.

С това бил сложен край на всякакви опити за съставяне на кабинет.

Христо Иванов намекна на брифинга, че спорният въпрос в обсъждания документ е механизмът, по който да се правят номинациите за органите, които се избират с 160 гласа и ролята на ДПС в него. Той подчерта, че „ние не си поставяме за цел да изолираме ДПС. Смятаме, че който даде най-добрите кандидатури, те трябва да бъдат подкрепени, и ако това кандидатура на ДПС – чудесно. Мисля, че ще бъде победа за всички, ако видим от ДПС да бъде излъчена кандидатура, за която няма никакви съмнения за корупция“.

Очаква се днес и реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не е коментирал темата, а лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ го призоваха „да се намеси“.

От ПП-ДБ останаха „умерени оптимисти“ (по думите на Асен Василев), че все още има възможности да се договорят за кабинет „Габриел“, като продължат разговорите и да работят по текста на общото споразумение, което са редактирали заедно през последните дни.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ разпространиха публично последния работен вариант на „Споразумението за съвместно управление и механизъм за вземане на решения“

Според ГЕРБ, ако няма правителство с първия мандат – ще се стигне до предсрочни избори, защото те няма да подкрепят кабинет с втория или третия.

ПП-ДБ настояват да се седне на масата на преговорите и да се използва 7-дневния срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус. ГЕРБ отказват с мотива, че след като 8 дни не е постинат консенсус, няма смисъл това да се очаква в следващите 7.

Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите.

Продължаваме промяната – Демократична България“ държат да има подписан „договор“ за управление преди да гласуват правителство, за да гарантира съдебната реформа, смените в регулаторите, законодателни промени за службите.

Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение.

Разпространеното споразумение потвърждава, че Мария Габриел освен премиер би останала и министър на външните работи, а Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси.

В 12.00 часа днес най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС ще отиде при президента Румен Радев, за да получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Вариантите днес са два. Или до 12 часа партньорите ще стигнат до финално решение и Мария Габриел ще връчи на президента състава на новия кабинет или папката ще бъде върната празна.

Ако Габриел веднага върне мандата без предложение за правителство, по-вероятния сценарий според нагласите снощи, са предсрочни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *