Мария Габриел върна мандата изпълнен на президента Радев със състав на кабинет

Мария Габриел върна на президента изпълнен мандат за съставяне на кабинет.

Мога да отстоявам интересите на България, доказах го. Показах, че няма да направя компромис с конституцията, върховенството на закона, с публичността и прозрачността. Водещи принципи ще продължат да бъдат доверието и диалога. Нямаме различия с ПП-ДБ в съдебната реформа и борбата с корупцията, както и с регулаторите. Искаме да има правителство на споделена отговорност. Това заяви кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

По-рано бе обявено, че кандидатът за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне с президента Румен Радев в 16:00 часа днес. Това стана ясно след като бе съобщено, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ официално са приключили.

По-рано държавният глава съобщи, че има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни. Това стана ясно от съобщение от прессекретариата на президентската институция по повод журналистически запитвания.

Съгласно Конституцията изпълнението на получения мандат за съставяне на правителство е отговорност на кандидата за министър-председател, напомниха от институцията.

От прессекретариата на президента допълниха, че своевременно ще предоставят информация за включването на събитието по приемане на кандидата за премиер в програмата на президентската институция.

Малко по-късно от пресцентъра на ГЕРБ-СДС излязоха с официално съобщение:

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев днес, 19.03.2024 г., в 16:00 часа. Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения й мандат за съставяне на правителство.

Малко след прессъобщението на ГЕРБ-СДС потвърждение за срещата изпратиха и от Президентсвото:

Кандидатът за премиер Мария Габриел получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат в присъствието на премиера в оставка Николай Денков и лидери на ПП-ДБ. Веднага след това двете страни – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, продължиха преговорите в Народното събрание.

Източник: Вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *