Напук на директива на ЕС телекомите ще продължат да налагат неустойки КЗП разреши на мобилните оператори и занапред да наказват клиенти, ако се откажат от договор заради поскъпване

Новината, че от догодина мобилните оператори няма да искат неустойки, ако клиентите им се откажат от договора заради вдигане на цените с ръста на инфлацията, бе представена като голяма победа в полза на потребителите. Всъщност е тъкмо обратното – Комисията за защита на потребителите (КЗП) за пореден път дезертира от мисията, за която е създадена, информира СЕГА.бг.

Във вторник стана ясно, че КЗП и Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), в който членуват трите големи телекома, са постигнали споразумение, засягащо индексациите на цените на мобилните услуги и правата на абонатите. Като голям успех бе обявено, че от следващата година потребителите ще могат да прекратяват договора си без никакви неустойки и формалности, ако телекомът реши да си актуализира тарифата заради инфлацията.

Това означава, че Комисията е разрешила на мобилните оператори и в следващите месеци да събират неустойки, въпреки че тази практика нарушава европейското законодателство, коментираха пред „Сега“ юристи. Има директива на ЕС, която забранява на телекомите в страните от ЕС да налагат едностранно неизгодни за потребителите промени. А клаузата за индексация на цените, както я прилагат „Виваком“, А1 и „Йеттел“ е тъкмо такава, неравноправна – вече има заведени и спечелени дела, по които съдът се произнася, че подобни клаузи са нищожни.

И въпреки това излиза, че до края на тази година със съгласието на държавата телекомите ще продължат да налагат неустойки въз основа на неравноправни и нищожни договорни клаузи.

Омбудсманът Диана Ковачева е категорична – клаузата за индексацията е неравноправна. Първо, защото условията за индексация не са уговорени индивидуално с потребителите и те не могат да преговарят за тях. Второ, те са във вреда на потребителите, които биват наказвани с неустойки, ако поискат да се откажат от договора. „Несправедливо и нелогично е да се ползва инфлацията, формирана от ръста на цените на хранителни стоки, жилищно поддържане и обзавеждане, хотели и ресторанти, здравни и образователни услуги, като основание за вдигане на цените на мобилните оператори“, коментира още Ковачева.

„В професионален диалог и след обстойно обсъждане на европейското и българското законодателство, добрите практики в другите държави от ЕС и решенията на Съда на ЕС, страните констатираха, че прилаганите клаузи за индексиране съответстват на приложимата нормативна рамка и практика“, се казва в съобщението до медиите, разпространено днес. То ве е изпратено от КЗП, а от алианса на телекомите. Държавната комисия мълчи.

Какво договориха КЗП и АТИ 

  • Въвеждане на право за потребителите да прекратят договора си при увеличаване на цени в резултат на индексация, без предизвестие и без да дължат определената в него неустойка за услуги. Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация;
  • Определяне на прагове, в рамките на до +/–2%, при които не се извършва индексация, както при инфлация, така и при дефлация;
  • Намаляване на цените на абонаменти/услуги при отчетена от Националния статистически институт дефлация, за предходната календарна година, когато същата надвишава горните прагове;
  • Определени абонаментни планове и/или цени на услуги могат да бъдат изключени от обхвата на индексацията, както при инфлация, така и при дефлация, като операторите следва да ги обявят на интернет страниците си.
  • Операторите ще отразят договорените промени в общите си условия в срок до 3 месеца. Новите клаузи ще се прилагат, считано от 1 януари 2025 г.

Какво се случи дотук

До изброените договорки се стигна след огромното обществено недоволство от трите големи телекома – A1, „Виваком“, и „Йеттел“ – които за трета поредна година индексират с ръста на инфлацията цените на мобилните услуги на вече сключените договори с клиенти.

Темата бе разглеждана и от специална комисия в парламента, на която депутатите призоваха КЗП да предприемат мерки за защита на потребителите, включително да проучат дали  индексацията на цените с инфлацията е неравноправна клауза в договорите, която може да бъде атакувана в съда. Тогава шефът на КЗП Стоил Алипиев обясни, че предпочита по-мекия подход на договаряне с мобилните оператори.

В крайна сметка споразумението на КЗП с тях е половинчато решение.  Клиентите, дори да се откажат безпроблемно от договора си заради едностранно повишените цени, нямат друга опция за мобилните услуги, освен да отидат при един от другите два телекома, които също вдигат цените с инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *