Засаждане на картофи: Златните съвети, които трябва да знае всеки градинар

За да е богата реколтата от картофи, е необходима предварителна подготовка на грудките, както и засаждането им в земята в точното време. Ето няколко златни съвета, които трябва да знае всеки градинар.

Съвети за засаждане на картофи
Ето кои са те:

Започнете със сертифицирани грудки, свободни от болести – най-добре е да купувате семена от градински център, не използвайте картофи от магазин за хранителни стоки. Това намалява риска от заболяване и осигурява надежден старт на вегетационния период. Освен това картофите в магазините за хранителни стоки често се третират с инхибитор на покълването, което означава, че няма да растат или няма да растат много добре, когато бъдат засадени.

Засадете картофи в точното време – Чудите се кога да засадите картофи? Най-доброто време за засаждане е средата до края на пролетта, когато температурата на почвата се е затоплила до поне 7-8 градуса.

Засадете на най-доброто място – Картофите се нуждаят от много слънчева светлина, така че засадете на пълно слънце. Добавете органични торове, като компост, към почвата. Идеалното ниво на pH за отглеждане на картофи е между 4,8 и 5,5. Киселите почви намаляват риска от струпясване.

Преди засаждане нарежете посевния материал на парчета с размер на яйце, така че всяко парче да има две очи. Ако семената на картофите са малки, те могат да бъдат засадени цели. Направете това 2-3 дни преди засаждането, така че отрязаните страни да имат време да изсъхнат преди засаждането. Това намалява риска от гниене. Използвайте чист, остър нож, за да нарежете грудките.

„Очите“ нагоре при засаждане поставете клубените така, че очите да сочат нагоре. Именно от тях излизат стъблата и листата.

Можете също така да отглеждате картофи в саксия, варел или да ги засадите в кошници, кофи или контейнери. Едно от предимставата на тоз метод е липсата на плевели. Броят на посадъчния материал от картофи в саксия зависи от това колко почва съдържа. Претрупването на саксиите с грудки води до все по-малки и по-малки клубени.

Уверете се, че саксията, която използвате, има дренажни отвори и я напълнете със смес от качествена почва и компост. Добавете и гранулиран органичен тор. Поставете достатъчно хранителна среда в контейнера, за да запълните долната една трета. Поставете посадъчния материал върху почвената смес и покрийте с още 5 см почва. Когато височината на картофените лози достигне 15-20 см, добавете още 10 см почвена смес в съда. Повторете още 1-2 пъти или докато нивото на почвата достигне горната част на контейнера.

През целия вегетационен период е необходимо да се поливат засадените в саксията грудки. Картофените растения, изпитващи стрес от суша, произвеждат малко грудки. Проверявайте често нивата на влага, като поливате обилно всеки ден или два през лятото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *