Габриел: Оттеглям кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат Всичко свърши! Отиваме на избори, става ясно на извънредния брифинг на ГЕРБ

  • Ние казваме „не“ на постоянните нови условия, посочи номинираната за премиер

Оттеглям кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат, заяви номинираната за премиер Мария Габриел на извънреден брифинг на преговорния екип на партията.

Всичко свърши!, категорична бе Деница Сачева. А Теменужка Петкова допълни: На политическият рекет на ПП – ДБ трябва да се сложи край!

Дамите от преговорния екип на ГЕРБ бяха категорични, че стремежът на ПП – ДБ за повече власт и постове е взривило преговорите.

Мария Габриел не е получила извинение от финансовия министър Асен Василев за думите, че Габриел е новото красиво лице на мафията.

Габриел беше категорична, че ГЕРБ няма да подкрепи управление с втория мандат – който президентът трябва да даде на ПП – ДБ. Запитана за третия, тя отговори: „Не!“ 

БЕЗ ГЕРБ няма стабилно управление. Но когато направихме отстъпка, последваха нови искания, разказа тя какво е счупило поредния кръг от преговорите с ПП – ДБ.

Отиваме на избори, стана ясно от нейните думи.

„Последните 9 месеца всички видяхме, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Можем да отстъпим в името на националния интерес. В името на това България да има правителство, имаше разговори в последните три дни. ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казваме „не“ – не на нови условия. Това изпълва ГЕРБ с нетърпимост“, каза Мария Габриел.

„Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация – видно е, че бяха направени много отстъпки, но имаме добра основа. За съжаление, се надявам да се върнем към нея след нови избори“, добави Габриел. „Дадохме заявка, че можем да отстъпим от Министерството на отбраната и енергетиката, но постъпи условие за ново министерство – Министерство на отбраната“, твърди Мария Габриел.

Това означава, че ГЕРБ-СДС са били готови да отстъпят МО и Тодор Тагарев да остане начело, както и МЕ, където ръководител да продължи да е министър Румен Радев.

От ПП-ДБ обаче са поискали смяна на Калин Стоянов, излиза от думите на настоящия външен министър и вицепремиер в оставка.

Казваме „не“ на всякакви нови условия“, категорична бе Мария Габриел.

„Повече в такива игри няма да участваме. Позицията на Мария Габроел е позиция на парламентарната група на ГЕРБ – СДС и на ИК на партията. Всичко свърши! Няма повече да допуснем да бъдем натискани и притискани“, намеси се Деница Сачева. Според нея „липсата на принципи взриви сглобката“.

„Не искаме да се злоупотребява повече с доверието на българските граждани. Г-жа Габриел имаше достойно, европейско поведение. Даде максимума от себе си. Тя защити достойно ПГ, направи всичко възможно, за да имаме правителство, и повече няма да допуснем да бъдем използвани, натискани, притискани, непрекъснато да се сменят условията и правилата. Това, което казваме ясно днес, е: „Всичко свърши“. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим. Искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави всички тези реформи, за които досега се говори“, бяха точните думи на бившия социален министър.

„Борбата на ПП – ДБ за власт и за постове доведе до този финал“, каза и Теменужка Петкова. И подчерта, че „този политически рекет е крайно време да бъде преустановен“.

Мария Габриел каза, че в понеделник ще внесе писмо за оттегляне на кандидатурата си за кандидат за министър-председател.

„Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата“, каза Мария Габриел.

„Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи“, посочи Мария Габриел. „Ние казваме „не“ на постоянните нови условия“, допълни Габриел.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *