Лятото ще е екстремно: Продължителни периоди с над 40° ще са новото нормално

  • 2023 година беше белязана като най-топлата в историята на Земята
Температурните рекорди станаха част от нашето ежедневие. Януари и февруари бяха отбелязани като най-топлите и най-сухите месеци в южна Европа, докато на север валя повече от обичайното. Обяснение на тези аномалии даде директорът на Службата за изменение на климата към Европейската комисия д-р Карло Буентемпо пред Нова телевизия.

2023 година беше белязана като най-топлата в историята на Земята. Станахме свидетели на суши, горещи вълни и огромни пожари в рамките на няколко месеца в Европа. Такава е равносметката на Службата за изменение на климата „Коперник“ в Брюксел, по-известна като “Очите на Европа върху земята”. А необичайно топлото време се задържа и през зимата.

„Всичко това ни дава да разберем къде се намираме. През ноември имаме дни, които надвишават критичната температурна граница от 2 градуса. Всичко това се повтори и през месец февруари. Движим се по необичаен път. Конкретно последните два месеца, както и последната година няма прецедент в близката климатична история на планетата“, твърди д-р Карло Буентемпо.

Според него тази тенденция ще продължи. Сушата в Средиземноморието, регистрирана в края на януари, се определя като рекордна. „Това не са изолирани случаи. Има суши в Южна Италия и на Балканите и по-точно южна Гърция“, твърди той.

Спътниците на института засичат противоположни аномалии тази зима. „Ако погледнем в близките месеци, можем да забележим, че Европа е като два напълно различни континента на север и юг. Южна и Югоизточна Франция, Испания и голяма част от Северозападна Африка – Мароко и Алжир, претърпяват изключителни аномалии откъм липсата на валежи. Рекордно количество валежи на север от Франция, Нидерландия, Германия, Обединеното кралство. Така че със сигурност получаваме някакъв сигнал с тези суши на юг и валежи на север“, посочва експертът.

Прогнозата занапред не е в наша полза. Според Буентемпо няма да има по-екстремни аномалии в сравнение с това, което видяхме миналата година. Но продължителни температури над 40 градуса лятото ще стане новото нормално.

„Температурите ще продължават да се покачват. Горещите вълни в Средиземноморието ще станат по-чести, ще продължават по-дълго, и ще са по-интензивни. Ще наблюдаваме как температурите отиват нагоре в целия континент, така че това не е нещо, което ще се случи само в Южна Европа. Ако прогнозата не се сбъдне за това лято, то трябва да се подготвим за всичко това за в бъдеще“, подчертава доктор Буентемпо.

Жегите могат да бъдат смъртоносни. Според проучвания на авторитетното издание Nature Medicine много хора са застрашени, а рискът може да бъде все по-голям. „Говорим за десетки хиляди загубени животи през 2022 година. Хора, които са починали преждевременно заради стреса, предизвикан от високите температури. И това е смърт, която до някаква степен може да е предотвратена. Можем да се организираме по-добре, когато знаем, че предстоят жеги в следващите дни. Миналото лято станахме свидетели на 40 градуса в Обединеното кралство за първи път. Не съм сигурен, че жителите на Лондон ще се чувствам по същия начин, като тези на плажа в Средиземноморието“, заявява експертът.

На въпрос какво би казал на тези, които смятат, че глобалното затопляне не съществува. той отговори: „Работя с учени през последните 30 години от живота ми. Няма да има някой по-щастлив от учен, който да открие доказателства против общото съгласие за глобалното затопляне. Така тезата ти ще бъде цитирана милиони пъти. Но такива научни трудове не съществуват“.

Климатът се променя, но д-р Буентемпо казва, че не всичко е загубено и някои грешки могат да бъдат поправени. Но само ако искаме да си вземем поука от тях. „Ако обединим силите си можем да охладим планетата ни и да върнем температурите такива, каквито са били миналата година. Защото отсега нататък ще става само по-горещо. Така че с температурите можем да се справим, но не и с други параметри в рамките на нашия живот. Като повишаването на морското равнище. Каквото и да правим няма връщане назад“, категоричен е той.

Снимка: БГНЕС

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *