Добрият немски език донесе на Едис Наим от Езиковата стипендия от 1200 евро Ботевци държат първенството сред немскоeзичните ученици в България

Нов живот

Едис Наим от 12. клас от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали е на първо място на 13-тото състезание по немски език, организирано от издателство Клет. Той доказа за пореден път себе си, но този път за възможно най-високото езиково ниво С1. Едис отдавна познава вкуса на успехите. Поради неговите многобройни постижения през годините дванадесетокласникът бе номиниран за престижната стипендия на Немската служба за академичен обмен, която се състои, не само във финансова подкрепа по време на цялото следване в рамките на 1000-1200 евро месечно, но и в активно участие в мероприятия за подобряване на личностните качества. Не бе изненада и допускането му за участие в националния кръг на олимпиадата по немски език на МОН. Името на Едис е добре познато в немскоезичната среда в България и именно затова той бе поканен да журира в регионалния кръг на международното състезание по дебати на немски език за Югоизточна Европа.

Весела Добрикова се класира за националния кръг на олимпиадата по немски език на МОН. Само една точка не й достигна да влезе в челната тройка на националния кръг на 13. състезание по немски език, организирано от издателство Клет. За изключителните си заслуги през годините абитуриентката също е сред номинираните за престижната стипендия на Немската служба за академичен обмен.

Дебют, но силен, в трудната олимпиада по немски език на МОН прави Ачелия Мехмедали от 12. клас, която също успя да мине през ситото на претенциозната Национална комисия. Радостен е и фактът, че Едис, Весела и Ачелия имат достойни наследници, които говорят за традициите в изучаването на немски език в ЕГ „Христо Ботев“.

В духа на екипността и имайки за пример учителите си по немски език, които работят съвместно в името на учениците, Весела и Едис бяха неотлъчно до дебатантите Лара и Ирем при подготовката им за дебатите на немски език.

Лара Нури е името на единадестокласничката, която е достоен конкурент на своите връстници във всички престижни немскоезични състезания. Лара е единствената от 11 клас, която ще защитава името на училището си в националния кръг на олимпиадата по немски език на МОН. На регионалния кръг на дебати на немски език, проведен на 21.03.2024, на тема „Трябва ли момичетата и момчетата да бъдат обучавани отделно по определени предмети?“  със своите солидни знания и подготовка Лара успя да нареди отново името на Гимназията до успешните, класирайки се за следващия кръг на надпреварата.

Малшансът и вероятният регионален принцип, а не знания и подготовка, спряха другата участничка в дебатите на немски език Ирем Караджа от по-нататъшно участие. Ученичката изпъкна не само със стабилни езикови знания, но и със задълбочената си изследователска работа по дебатираната тема. Отлично бе представянето на Лара и на 13. състезание по немски език, организирано от издателство Клет, където заедно с Елиф Чалъм за поредна година доказаха, че трудът и постоянството се отплащат с успех.

Десетокласниците също успяха да се наредят до най-можещите немскоезичници, доказвайки, че са силни не само езиково, но и креативни и идейни. Георги Дичков пребори конкуренцията на национално ниво със своя проект по книгата „Защото“ на Мартин Музер и нареди името на училището си за пореден път до най-значимите в България. Ученикът си заслужи стипендията на Немската служба за педагогически обмен и ще прекара три седмици на лято 2024 в Германия.

Силен е дебютът и на Бурчин Салиф от 10. клас, която единствена ще представлява Гимназията на националния кръг на олимпиада по немски език на МОН от този випуск. Ученичката бе и на национален кръг на състезанието по немски език на издателство Клет. Редом до нея в трудната надпревара честта и престижа на Гимназията защитаваха Мария Илиева и Дефне Мустафа.

До финалния кръг на състезанието в Ловеч бяха допуснати и по- малките „германчета“ от 9. клас – Никол Топчиева, Мария Маргаритова и Дария Куцева, които с жаждата си за знания, постоянство и упоритост „поемат щафетата“ по пътя към победите.

Осмокласниците не отстъпват на каките и батковците и дават силна заявка за бъдещи успехи. Ученичките Есел Ибрахим, Катерина Атанасова и Катерина Тонева бяха представителките на  училището  на национално ниво на състезанието на издателство Клет, където конкуренцията с всяка изминала година става по-силна и където те  получиха не само мотивация, но и закалка за бъдещи победи.

Най-приятна изненада обаче е допускането до национален кръг на осмокласничките Езги Мустафа и Деха Мехмедали, защото те трябваше да преборят не само конкуренцията на национално ниво, но и да докажат знания за езика, които все още не са изучавани.

Висока мотивация и хъс за участие в надпревара по езика (по примера на по-големите) показаха най-малките, включвайки се и в състезанието за четене на немски език, на което представяйки своите умения сериозно затрудниха журито в избора на най-добрите. Дамла Ибрахим, Есел  Ибрахим и Бусе Салим бяха избрани за надпреварата за училищния кръг.

Логично обяснение за многобройните постижения на учениците, изучаващи трудния език, може да се даде с народната поговорка: Сговорна дружина планина повдига, която с пълна сила важи за съвместната работа на ученици и учители с една обща цел: покоряването на „немскоезичните“ върхове. Защото за и редом до успехите на учениците стоят всички учители по немски език, с тяхната екипна работа и приемствеността, които са гарант не само за устойчиви знания, но и за устойчиви успехи.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *