Д-р Виктор Кирчев: Няма регистриран случай на коклюш в Кърджалийско Ваксината не осигурява доживотен имунитет

Валентина ИВАНОВА

Няма регистриран случай на коклюш в Кърджалийско, събощи д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ. Напоследък националните медии съобщават за завишени нива на заболяемост в различни български градове.

Болестта се причинява от бактерия и се предава по въздушно-капков път. Тя засяга и възрастни, и деца, като най-малките са по-възприемчиви.

Основен симптом е т.нар. магарешка кашлица.

Ако няколко дни имате кашлица и тя не отшуми, задължително трябва да се потърси личния лекар или специалист. Само те могат да поставят точна диагноза и да предпиши необходимия медикамент. Симптомите са сходни с тези при гриповете и настинките. Започва с лека кашлица, температура и отпадналост, обяснява д-р Кирчев.

Той съветва, когато има съмнение при децата, не само за коклюш, а за каквото и да е, да не се прилага самолечение в никакъв случай. Малките са по-особени като организъм и трябва да се консултират с педиатър. За да не се окаже, че се лещува за нещо друго, а да излезе съвсем друго. После е възможно да настъпят усложнения1 защото не е лекувано правилно, категоричен е директорът на РЗИ.

Ваксина има, но тя не осигурява доживотен имунитет. Затова имунизации се провеждат периодично.

Възрастните също боледуват, няма застраховани. При тях объркването е още по-възможно, защото има различни кашлици. Пушачите кашлят, бронхитите също причиняват кашлица, както и алергиите. Само лекар може да определи вида й и причината, която я предизвиква.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *