Не яж боклуци, яж зеленчуци, съветват учители от Икономиката в Кърджали Техни разработки се наредиха сред "Добрите практики на фокус"

Нов живот

Пламена Дюлгерова, старши учител по професионална подготовка в направление „Приложна информатика“ и Йорданка Узунова, старши учител по английски език от Професионална гимназия по икономика  „Алеко Константинов“, кандидатстваха и успешно се класираха за финалната селекция от 100 ефективни практики за Проектно базирано обучение (ПБО) в „Добрите практики на фокус 2024“. Това е най-голямото събитие в българското образование, което събира, описва и популяризира добрите примери от училище и класната стая. Техните разработки бяха високо оценени и публикувани в най-голямата образователна платформа prepodavame.bg.

Дюлгерова представи темата “Не яж боклуци, яж зеленчуци” –  как един клас промени хранителните си навици. Целта е учениците да осъзнаят  вредата от прекомерната консумация на захар, да използват математически изчисления за анализ на данни за съдържание на захар в напитките и да прилагат знания от биологията за влиянието на хранителните навици върху здравето. Иновативността на практиката се изразява в комбинирането на различни методи и подходи за обучение.

Узунова разкрива как „Ученици развиват еко активизъм, като творят и подобряват езиковите си умения“, чрез успешното използване на съвременни дигитални инструменти и приложно изкуство по проект „Think twice – think wise. Make @ difference!“. С креативното си преживяване осмокласниците разбират по-добре основния принцип на кръговата икономика – 3R: reduce, reuse, recycle (намалявай, използвай повторно, рециклирай) и осъзнават своята важна роля в опазването на околната среда.

Резултатите от финалната селекция ще бъдат обявени на форум, който ще се проведе в София на 20 април 2024 г.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *