Крумовград празнува, награждават актрисата Мария Каварджикова На 27 март 2024 година родената в родопското градче получава почетен Икар за изключителен принос към българския театър

Валентина ИВАНОВА

Навръх Световния ден на театъра традиционно се провежда церемонията по връчване на наградите Икар. Тази година е 50-тото юбилейно издание, съобщават от Съюза на артистите в България.

В култовия филм „Оркестър без име“

Крумовградчани по света и у нас днес, 27 март 2024 г., ще имат повод за гордост. Родената в родопското градче актриса Мария Каварджикова ще бъде отличена за изключителния й принос към българския театър.

В Крумовград за първи път се запознава със словото, благодарение на своята баба, в чийто скут е израснала. Възрастната жена й пеела родопски песни.

Малката Мария обичала да се катери по терасите, за да гледа оттам филмите, прожектирани в лятното кино.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, обръщение и шарж на Мария Каварджикова

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова. Работила е в Драматичен театър „Боян Дановски“- Перник, в театър „Сълза и смях». От 1991 година е в трупата на Народен театър „ Иван Вазов “. Играе и в постановки на Театър 199.

Каварджикова получава наградата Аскеер

Има над 50 роли в театъра. Сред най-значимите са: Естър Франц в „Цената“ от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Елмира в „Тартюф“ от Молиер, Алис Мор в „Човек за всички времена“ от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в „Есенна градина“ от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка“ от Чехов и др., както и моноспектакъла „Флобер“, написан от Елин Рахнев специално за нея. Два пъти е отличавана с театралната награда „ Аскеер“ – за ролите ѝ в „Спускане от връх Морган“ и „ Бившата мис на дребния град “.

Мария Каварджикова е добре позната на киноманите с филмите „Лавина“, „Куче в чекмедже“, сериала „Дом за нашите деца“ и др. Знаково е участието й в култовия „Оркестър без име“.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *