Преди 55 години полагат първия камък на новото училище Отец Паисий Сградата продължава да приютява стотици ученици и днес

Ваня ИВАНОВА

Преди 55 години се полага основният камък на новата сграда на училище „Отец Паисий“ в Кърджали. Архитектурният замисъл е дело на арх. Григоров от Главпроект – София, а изпълнението – на Окръжното строително управление в града на Арда.

 

Работни групи от различни предприятия и организации извършват последните строително- монтажни операции, други пренасят и подреждат мебелите, уредите и съоръженията, трети правят основно почистване на готовите вече помещения. И на 15 септември 1971 година в сградата влизат с цветя и песни 1000 истински стопани на новото училище – малчуганите от полудневната детска градина, деца и юноши.

Новата сграда е съобразена с всички педагогически и здравно-хигиенни изисквания. Предвидени са кабинети по физика, химия и биология в амфитеатрален стил, където учащите се да имат възможност за провеждане на самостоятелни и колективни занятия, за наблюдения и научно – експериментална работа. За обзавеждането на стаите се доставя ново, модерно за времето си оборудване – работни маси, катедри, черни дъски, учебно-технически средства.

 

Физкултурният салон с големите си размери (24 м дължина и 18 м ширина) позволява да се осъществява физическото възпитание на децата. Тогава училището разполага с просторни работилници за нуждите на обучението по дървообработване, металообработване, шев и бродерия, цял корпус за предучилищно възпитание.

През 80-те години, когато става ЕСПУ, «Отец Паисий» получава природо-математическата насоченост. В гимназиалния етап учебните планове се ориентират към математика, информатика, информационни технологии, английски език и природни науки.

Днес „Отец Паисий“ е знаково училище, свързано с историята на Кърджали. Поколения са завършили образованието си в него. Хиляди ученици и стотици учители са преминали през класните му стаи. Учебното заведение стои с изключителен авторитет и тежест в област Кърджали. В него учат близо 1300 ученика. Само най-малките ползват класните стаи в старата сграда.

В съвременния дигитален свят училище „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост продължава да се развива с бързи темпове, да работи по проекти и програми, да създава нови форми по интереси за своите ученици.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *