Любомир Колев от „Славейков“ е на национален кръг по история

Нов живот

Десетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Любомир Колев се класира за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации като постигна 76 от 80 възможни точки и е на първо място в област Кърджали. „Историята винаги ми е била страст, така че, когато видях този добър резултат, усетих преди всичко чувство на удовлетворение и радост. Но да не забравяме, че идва националният кръг, а там искам да покажа още по-добро ниво“, споделя със задоволство Любо. Миналата година той отново бе сред първите в Кърджали. Страстта му към историята си казва думата. Изключително доволен от постижението е учителят му Димитър Димов.

Любомир е активен член на Школа „ИстОрика“. Той ще участва в 9-тата поред национална ученическа конференция, организирана от славейковските историци, която ще се проведе след седмица в Кърджали. Темата му е свързана с Октомврийската революция, 1917 г. Основната идея на доклада му е да покаже защо, според него, това събитие е променило света из основи и определя дори до голяма степен как живеем днес. Смята, че избраното от него събитие напълно отговаря на темата на конференцията „Личности и събития, повлияли на човешката история“.

Макар и само 16-годишен, Любомир следи всичко случващо се в политиката по света и у нас и често може да бъде видян да спори и обсъжда актуални проблеми с учителите си, както и да задава въпроси, понякога неудобни, дори на директора Милко Багдасаров. Той, от своя страна, споделя, че ученици като Любо не се срещат често и е истинско удоволствие да се говори с толкова начетен и информиран младеж. Съветва го да се усмихва повече и да не спира да се развива.

Освен от история, десетокласникът се интересува и от журналистика. Вече има първите си успехи на това поприще с авторски аудио и видео материали, а също така е част от ученическия екип на радиопредаване по БНР – Кърджали.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *