Рамазан байрам 2024 – кога се пада

Рамазан байрам, известен още като Рамадан, е месец на задължителен мюсюлмански пост. Това е един от петте стълба на исляма, основите на религията, свещен за всеки мюсюлманин. Другите четири стълба са петкратна ежедневна молитва (намаз), признание, че няма друг Бог освен Аллах (шахада), поклонение в Мека (хадж) и годишен задължителна милостиня (закат), информира Актуално.ком

Кога започва и свършва Рамазай байрам през 2024 г.?

Мюсюлманският календар се основава на лунния календар, така че началната и крайната дата на Рамадан се променят всяка година. През 2024 г. свещеният месец започва на 11 март и завършва на 9 април . По залез слънце в нощта на 10 април вярващите празнуват празника на разговяването – Курбан Байрам.

Всички правила на строгия пост започват да се прилагат през нощта. По същия принцип трябва да се сложи край на поста – при залез слънце на 20 април, когато мюсюлманите се събират в джамиите за колективна молитва.

Празникът на разговяването (на арабски „Ид ал-Фитр“, а на тюркски „Ид ал-Фитр“) за религиозния мюсюлманин е много по-дългоочакван от собствения му рожден ден. Той, подобно на камбанен звън, възвестява, че човек е преодолял най-трудното изпитание в името на Бога. Ураза е вторият по важност мюсюлмански празник след Курбан Байрам, празникът на жертвоприношението, който съвпада с последния ден от поклонението в Мека.

Мюсюлманите започват да се подготвят предварително за края на Рамазана: извършва се цялостно почистване на къщата и двора, хората приготвят празнични ястия и най-добрите тоалети. Даването на милостиня се счита за задължителен ритуал. Това компенсира грешките, които човек може да е направил по време на гладуването. В този случай вярващите жертват или пари, или храна.

Същността на Рамазан байрам

Рамадан се споменава за първи път в Корана. Според текста „трябва да се пости няколко дни“. През този месец е открита свещената книга на мюсюлманите.

Постенето в исляма е едно от най-строгите сред всички световни религии. Основната забрана включва отказ от ядене на храна и дори вода през светлата част на деня. Забранено е да се яде и да се пие от Сухур до Ифтар.

Сухур е първото хранене за деня. Препоръчително е да се закусва преди първите признаци на зората, когато сутрешната зора все още не се вижда. Общоприето е Сухур да се извършва възможно най-рано, тогава Аллах ще възнагради вярващия.

Ифтар е второто и последно хранене. Вечерята трябва да се яде след вечерна молитва, когато слънцето се е скрило зад хоризонта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *