Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш Това са първите смъртни случаи на болестта у нас

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Официално известна като коклюш, 100-дневната кашлица е силно заразна бактериална инфекция на белите дробове и дихателните тръби.

Какво трябва да знаем за коклюша?

Заболяването е най-опасно при кърмачетата, посочва Световната здравна организация (СЗО), като също така предупреждава, че хората с коклюш са най-заразни до около три седмици след началото на кашлицата.

Какви са симптомите?

Ранните симптоми обикновено се появяват седем до 10 дни след заразяването и включват лека треска, хрема, болки в гърлото и кашлица, която постепенно се развива в натрапчива кашлица и след това в магарешка (оттук и името). Това може да бъде особено упорито, понякога продължаващо седмици или дори месеци.

Някои възрастни също могат да изпитат болка в ребрата от кашлица или, в по-екстремни случаи, херния.

Докато магарешката кашлица засяга всички възрасти и обикновено е лека, тя може да бъде по-сериозна при бебета и много малки деца. По-специално, бебетата на възраст под 6 месеца имат по-голям шанс да страдат от пневмония, затруднено дишане и гърчове.

Поради тази причина на бременните жени се препоръчва да се ваксинират, за да защитят бебетата си от раждането, докато на малките бебета се предлагат три дози от лекарството против коклюш на 8, 12 и 16 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *