Ученици от Крумовград издадоха бюлетин за Търновската конституция

  • Отбелязаха годишнината от учредителното народно събрание

Нов живот

Учениците от клуб „Историкон“ към СУ „Васил Левски“ – Крумовград отбелязаха Деня на българската конституция, 16 април, с отпечатването и разпространението на 17-то издание на вестник „Исторически бюлетин“. Съдържанието и оформлението е дело на учениците от IXв клас, профил „Обществени науки“, а учениците от VIIIв клас, профил „Обществени науки“ разпространиха бюлетина сред жителите и гостите на град Крумовград. В него те ще могат да проследят историята на Търновската конституция, да прочетат част от стенографските дневници на Народното събрание, в които се дискутира въпросите за българската столица, за наименование на основния закон, за забрана на робството.

С това издание учениците от клуба още веднъж показват, че са верни за мотото си  „Светлина върху миналото, визия за бъдещето.“

На 16 април 1879 год. Учредителното събрание, което заседава в Търново приема първата българска конституция. Това е исторически ден за целия български народ. В основния закон са заложени основните права и свободи на българските граждани, техните задължения. Разделението на властите, правомощията на Народното събрание, княза и министрите. Записано е, че министрите носят отговорност за своите действия пред княза и парламента, нещо което до този момент го има само във френската конституция. Ключова роля за написването на конституцията и за последващите изменения, преди да бъде приета, играят Сергей Лукиянов, проф. Александър Градовски, Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, Марко Балабанов и др.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *