САЩ одобри 61 млрд. помощ за Украйна Това е ясно послание към Кремъл

Камарата на представителите на САЩ одобри дългоочаквания пакет от помощ в размер на 61 млрд. долара за подпомагане на военните усилия на Украйна срещу руската агресия.

Законопроектът е резултат от месеци на напрегнати преговори, натиск от страна на съюзниците на САЩ и многократни молби за помощ от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства решението.

„Това е ясно послание към Кремъл: тези, които вярват в свободата и Хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ“, написа той в социалната мрежа X.

Володимир Зеленски заяви, че законопроектът е „жизненоважен“.

„Той ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двата ни народа да станат по-силни“, каза държавният глава.

„Надяваме се, че (законопроектите) ще бъдат подкрепени в Сената и изпратени на бюрото на президента Байдън“, добави той. „Благодаря ти, Америка!“

Съединените щати са главният военен поддръжник на Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Но Конгресът не е одобрявал широкомащабно финансиране за своя съюзник от близо година и половина, главно поради пререкания между политическите кръгове.

Президентът Джо Байдън и законодателите от Демократическата партия в Конгреса от месеци настояваха за нов голям пакет оръжия за Украйна, преди председателят на Камарата Майк Джонсън да се съгласи да включи гласуването в дневния ред.

Източник: Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *