Школата по изкуствата в Кърджали отбелязва 70 години с концерт Събира в Дома на културата настоящи и бивши възпитаници, родители и близки, вярна публика

Валентина ИВАНОВА

Школата по изкуства при Дома на културата в Кърджали вече 70-години приютява и развива талантите от града и региона. Славният юбилей ще събере тази вечер настоящи и бивши възпитаници и преподаватели, родители и близки, вярната публика.

Проявата ще открие Детският струнен оркестър с ръководител Мария Петковска, който през месец март спечели Първа нагарада в 12-тия национален конкурс „ Път към славата“ в София. Формацията е създадена през пролетта на 1963 година от Петър Филипов. Той е ръководил Школата най-дълго. От 1970 г. педагог към оркестъра става съпругата му Стефка Филипова. И двамата напуснаха този свят.

Радост Попова

Петър Филипов

През далечната 1954 година за първи път са проведени приемни изпити и започват първите уроци по пиано, цигулка, акордеон и солфеж, а по-късно – по виолончело, кларинет, класическа китара и ударни инструменти.

Първи ръководител на Школата е бил Иван Гъдев, след него – Дора Алексиева, Недко Казаков, Кирил Тончев, Мария Миткова-Петковска, Галя Гавраилова, Тошка Сусуркова, а понастоящем – Христина Мачикян.

Заедно с тях през годините, под вещото ръководство на цяла плеяда преподаватели, от Школата по изкуства поеха пътя си на професионални музиканти  и преподаватели много нейни възпитаници.

Христина Мачикян

В паметта на кърджалийци ще останат завинаги имената на много бележити музиканти, напуснали ни твърде рано. Силно се откроява името на незабравимата Радост Попова, чийто принос към музикалния живот на града и страната е значителен. Нейни творби продължават да се изпълняват и до днес.

Сред възпитаниците на Школата са известните музиканти Иво Папазов-Ибряма, Нешко Нешев, Юксел Ахмедов, на музикалния педагог Снежана Полихронова, на Петя Бъговска, професор по контрабас, чийто път започва в детския струнен оркестър и др.

Детският струнен оркестър с ръководител Мария Петковска днес

Школата по класически балет се създава през 1957 г. С пръв преподавател Мария Божилова. Там с децата всеотдайно работят преподавателите Дора Кехайова, Иван Панайотов, Росица Найденова и др. От тук тръгва кариерата на Хикмет Ахмедов, балетмайстор, хореограф и педагог, и Анжела Найденова, дълги години солист на Берлинската опера.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *