Летище Пловдив води преговори за полети до три нови дестинации

Ръководството на Летище Пловдив участва на престижния международен форум Routes Europe  в град Орхус, Дания. Събитието обединява представители на авиационната индустрия от цяла Европа и предоставя невероятната възможност за директно договаряне на нови въздушни линии в и дори извън Стария континент. Летище Пловдив успя да проведе изключително успешни срещи в рамките на първите два дни от изложението. С представители на Wizz Air бяха обсъдени възможностите за разкриване на директна линия Виена – Пловдив. Сред другите изключително важни срещи бе и тази с авиокомпания Transavia, на която бе обсъдена възможността за възстановяване на въздушната свързаност между Брюксел и Пловдив. Също така на среща с VOLOTEA стана ясно, че е възможна опцията за създаване на въздушна линия, която да свърже Марсилия с Пловдив.

Този месец българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до Пловдив, като участва в петиция за тази цел, която може да подкрепите тук: https://www.peticiq.com/439388.

„Успехът на директна авиолиния между двата града е сигурен. От една страна нужда от нея има българската общност, която живее в Австрия. От друга страна това е бързият начин за привличане на повече туристи от различни точки на Европа и света, защото летище Виена е едно от най-популярните и удобни за прекачване в Европа“, коментира изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Срещата в Австрия беше по подобие на тези в Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив. Преговорите за авиолиния до там са в много напреднал етап. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Летище Пловдив съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам.

В момента във Фонда членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс. Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Белгия и Кипър.

„Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации би бил много по-голям, ако към Фонда се присъединят останалите 46 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори и транспортен бизнес. За целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност“, допълни Дойчин Ангелов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *