Паисиевци отбелязаха заедно Световния ден на книгата

Световния ден на книгата и Деня на Шекспир и Сервантес отбелязаха заедно  учениците  на СУ „Отец Паисий“.  23 април е символична дата за литературата, тъй като е свързана с раждането или смъртта на някои видни автори като Владимир Набоков, Инка Гарсиласо де ла Вега, Мигел де Сервантес и Мануел Валехо.

Георги Димитров, Габриела Янкова, Сyде Нурбахар от 9. а клас и Йекта Аптурахман от 12. б клас подготвиха събитието, а на гости им бяха учениците от 8. а и 9. б клас. Викторина, любопитни биографични факти за авторите и цитати от произведенията им бе програмата на инициативата. Домакините изнесоха подробности за разпространението и влиянието на най-масовия език в света, провериха знанията на своите съученици с любопитни въпроси за британските и американските бит, култура, география и история, представиха някои от най-популярните думи, измислени от Шекспир и прочетоха любимите си Шекспирови цитати. Особено вълнуващо беше публичното литературно четене на най-известните Шекспирови сонети в изпълнение на Симеон Христов, Арда Халибрям, Габриела Хаджиева  от 8. а клас и Йекта Аптурахман от 12. б клас.

Паисиевци  учат английски език с удоволствие, защото смятат, че той отваря нови светове и искат да могат да говорят с хора от целия свят. Световният ден на книгата цели да покаже най-вече на младите хора удоволствието от четенето и приносът му за човшкото развитие, защото точно от книгите знаем, че човек не става мъдър със сила, а с четене. Учители координатори на събитието бяха  София Калинова и Маргарита Стоева.  8. г клас, под ръководството на  Ивета Иванова, посети  библиотеката и се включи в маратона по четене на английски език. Осмокласниците на  Цветелина Вълчева се запознаха с живота и творчеството на Агата Кристи и гледаха филм на английски език.

Текст и снимка: София Калинова, председател на ПЕКК – Чужди езици

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *