Еврокомисията прие извънредни мерки за спасяване на земеделието

 

Сроковете на разрешенията за засаждане и изкореняване в

лозаро – винарския сектор

изтичащи през 2020 г., се удължават с една година, гласи една от извънредните мерки на Европейската комисия, свързани с COVID-19, в подкрепа на пазара на селскостопански продукти.

Предвидена е и гъвкавост по отношение на мерките от националните програми за подпомагане в лозаро-винарския сектор като разрешаване на бенефициерите да представят промени в текущи договорирани дейности в рамките на първоначално одобрения размер на допустимата помощ.  Мярката дестилация на вино ще бъде допустима за подпомагане в случаи на криза, но полученият алкохол ще може да се използва само за промишлени цели. Помощта по мярка  „Преструктуриране и конверсия на лозя” пък ще бъде увеличена от 75 на 80%, а тази по мярка „Инвестиции” от 50 на 60%.

Извънредните мерки ще засегнат и

млечните продукти

– допустими за частно складиране са обезмасленото мляко на прах, маслото и сирената. Максималното разрешено за складиране количество сирене за период между 90 и 180 дни е 889 тона, което е с 22% от позволената през 2016 квота. Сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15,57 евро на тон продукция, така и 0,44 евро на тон по срока на договорите.

При

Месото

помощ за частно складиране може да бъде предоставена за едър рогат добитък (възраст над 8 месеца), а също и за овче и козе месо  в рамките на 90 до 150 дни. Едно заявление ще бъде достатъчно за кандидатстване  на най-малко 15 тона месо. Предвидено е разрешаване на доброволни споразумения и решения за планиране и намаляване на производството в сектора на млякото и млечните продукти от страна на фермери, техни организации и асоциации с оглед променящите се модели на търсене в този период на тежък пазарен дисбаланс. То ще бъде валидно за предстоящите 6 месеца. Подобна мярка обаче не се очаква да предизвика голям интерес у нас заради ниската степен на организираност и посредническата роля на организациите на производители.

В сектора на

плодове и зеленчуци

могат да бъдат покрити разходите на организации на производители (ОП) за операции, които са планирани, но не и извършени до 31 декември тази година, ако бъдат приключени до 1 октомври 2021. На членовете на организации на производители ще бъде разрешено да продават самостоятелно до 40% от произведената продукция – редовното изискване позволяваше едва 25%.  Освен това ще могат да прекратят своите оперативни програми изцяло или частично. Не се преустановява плащането на помощ на ОП, в случай на неспазване на критериите за признаване. У нас има 19 производителски организации на плодове и зеленчуци, чиито членове наброяват 155 души. Едва 3 от тях изпълняват Оперативни програми.

Предвижда се държавите членки да изменят и своите

 програми за пчеларство

– мерките, планирани за 2020 г., да се извършват след 31 юли, но не и по-късно от 15 септември тази година. У нас по  Националната програма по пчеларство за 2020 г. са приети близо 1776 заявления за подпомагане с общ размер на финансовата помощ 6 499 397,32 лв. Приети са и 6 заявления за подпомагане на сдружения и групи производители за финансовата 2020 г. с общ размер на заявената финансова помощ около 30 000 лева, по които в момента се сключват договори. Чрез удължаването на срока по извършване на дейностите по програмата пчеларите ще получат възможност да изпълнят предвидените си мероприятия по одобрени проекти и да усвоят бюджета за 2020 г., тъй като те не могат да се прехвърлят за следващата година.

Мерките трябва да бъдат приети от Европейската комисия до края на април. Веднага след това България ще предостави тези възможности за подкрепа на българските земеделски производители.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *