Ергюнал Сабри от Кърджали се прибира с бронзов медал от Европейското по бокс Звездата на «Арда бокс» загуби полуфинала в Белград от руснака Едмонд Худоян

Валентина ИВАНОВА

Звездата на «Арда бокс» Ергюнал Сабри-Оги отново представи Кърджали и България на високо ниво. На Европейско първенство по бокс за мъже и жени в Белград той завоюва бронзов медал в категория 48 кг.

В последния си мач на полуфинала българският състезател загуби от представителя на Русия Едмонд Худоян.

Оги беше по-добрият на ринга, през цялото време преследваше противника. Въпреки това, съдиите дадоха първите два рунда за руснака. В петия рунд нашият състезател категорично надигра Худоян. Завършиха с 4:1 гласа за руснака. Както знаем, боксът е субективен спорт. Когато определена страна няма силно лоби сред съдиите, почти винаги се отразява. Това сподели за «Нов живот» треньорът на «Арда бокс» Стоян Узунов.

Той допълни, че след контузията миналата година, Оги е показал пълно възстановяване, което е от изключителна важност за предстоящите квалификации за олимпиадата.

Ергюнал Сабри отдавна е влязъл в златните страници на спортната история като най-успешния боксьор на Кърджали за всички времена. Той е първият боксьор от града край Арда станал европейски шампион. Спечели златото на първенството на Стария континент за юноши през 2017 г. в Курортния комплекс „Албена“. А две години по-късно покори европейския връх при младежите на шампионата в София.

През 2021 г. спечели бронз на шампионата на Стария континент за младежи до 22 години в Италия. Дублира успеха, класирайки се на трето място на Европейското в същата възрастова група в Хърватия.

На Европейското през 2023 г. кърджалиецът получи контузия на левия палец още в първия си мач, но продължи мъжки битката, достигайки до финала. Лекарите на националния отбор обаче му забраниха да се качи на ринга в решителния двубой. Така Оги се прибра с вицешампионска титла.

Бронзовият медал на шампионата в Белград показва, че ведин малък град като Кърджали израства и се развива един изключителен талант, който с постоянство и трудолюбие върви напред и нагоре.

В своята подготовката през последните години Ергюнал Сабри получава постоянна подкрепа от генералния спонсор на «Арда бокс» фирма «Кяшиф».

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *