Франция пусна учениците в клас, но се оказа неудачен ход

Едва една седмица, след като една трета от френските ученици се върнаха в училищата заради започналото облекчаване на строгите карантинни мерки заради коронавируса, бе констатирано тревожно заразяване на десетки хора, свързани с училищата, предаде Асошиейтед прес.

Някои училища подновиха занятията миналата седмица, а още 150 000 ученици от горните класове се върнаха в класните стаи днес. Мярката първоначално бе посрещната с облекчение от стотици хиляди изтощени френски родители, които трябваше да участват в онлайн уроците на децата си, а в същото време мнозина от тях и да работят от дома си на компютрите.

Но днес френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер би тревога, като обяви по радиото, че връщането в училищата е изложило някои деца на нова опасност от зараза. Той каза, че засегнатите училища веднага се затварят. Според френски медии вече са затворени по спешност седем училища в северна Франция.

Министърът не уточни дали 70-те случая на Ковид-19 са сред ученици или сред учители. Като се има предвид, че инкубационният период на вируса е няколко дни, вероятно е хората да са били заразени още преди отварянето на училищата, добави той.

Франция отвори около 40 000 предучилищни заведения и начални училища миналата седмица, като бе наложен таван за класовете и групите до 15 ученици. Така занятия подновиха около 30 процента от всички ученици. На родителите е разрешено сами да избират дали да пуснат децата си, или да ги оставят вкъщи.

Отворените тази седмица горни класове в училищата са само в т.нар. зелени райони, които са по-слабо засегнати от коронавируса. Сред тях не попада Париж.

Копирано от standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.