Кърджали принадлежи на нас и ние му принадлежим, нека го обичаме!

Божидара АНГЕЛОВА

Кърджали – перлена броеница по бреговете на Арда! Тук сутрин слънцето пристъпва, окъпано в бистрите води на язовир „Студен кладенец“, по обед се оглежда във „Водното огледало“, а последните лъчи от залеза му потъват във вълните на язовир „Кърджали“. И не случайно това е градът с най-много слънчеви дни в годината. И не случайно тук по склоновете родопски птиците пеят сладко, защото припяват с песента си на орфеевата лира.
Не е вярно, че единственото нещо, което може да се види в Града край Арда са тъмните улици, тротоарите с дупки, неизпразнените от отпадъци контейнери и бродещите бездомни кучета. Ако човек се взира единствено в недостатъците, може да пропусне красивите кътчета сред градския пейзаж и вдъхновяващите моменти от миналото и настоящето на кърджалийци.
Всеки ъгъл на градските улици открехва изгледи, запечатали ежедневието на местните хора и вълшебни гледки, в които погледът се губи в насрещните родопски масиви. Не са малко и архитектурните, културните и историческите паметници в града и региона, някои от които са включени в Списъка на 100-те национални туристически обекти и разнасят славата на града ни дори по други континенти.
Не може да не се спомене и това, че Кърджали надвишава три пъти европейските норми за зелена площ на човек от населението. Градът разполага с четири големи парка – „Горубсо“, „Простор“, Централната градска градина и „Арпезос-Север“.
Не ни липсват и културни прояви, и празници. Сред тях са Международният фестивал на изкуствата „Перперикон“, както и Националният конкурс за детска литература „Петя Караколева“. Ежегодно се провеждат също културни седмици, посветени на празника на град Кърджали. Вече не са рядкост и международните и национални научни конференции, посещавани от различни светила на науката, на които домакинстваме.
Много още може да се изброява – културни институции и читалища, училища и филиали към ВУЗ-ове, ансамбли за народно творчество, творчески школи за малки и големи, спортни клубове и отбори, изявени кърджалийци – хора на науката, културата, изкуството и майстори на спорта. И всички те прославят нашия град.
Най-важното е обаче всички да осъзнаем, че градът принадлежи на нас – неговите жители, и ние принадлежим на него. И Кърджали е точно това, което ние заедно го правим да е – пъстър или сив, чист или замърсен, тих или шумен, известен или забравен…
Ако гледаме на Кърджали с любов, то всичко в него ще ни е красиво. Тогава ще го пазим – не само в сърцата си, но и с делата си, с отговорността си пред предишните и бъдещите поколения. За да бъде и да си остане същата перлена броеница по бреговете на Арда, край която слънцето забравя да залезе.

Божидара АНГЕЛОВА

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Krasivo napisano. Tova e Kardjali. Zavisi s kakvi ochi se gleda.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *