Тютюнопроизводителите ще искат удължаване на срока за вписване в националния регистър

Тютюнопроизводителите ще поискат едномесечно удължаване на срока, в който могат да се впишат в националния регистър, съобщи за Националното радио председателят на браншовата им организация Цветан Филев. Липсата на регистрация води до риск от финансови загуби.

Цветан Филев припомни какви документи са нужни за вписване в регистъра:

Договор за реализация на тютюна, предварително сключен с търговски оператор, който те си изберат. Документът, удостоверяващ правното основание за ползване на земята, която възнамеряват да разсадят с тютюн за 2021 година“.

Първоначалният срок до 31 март често е недостатъчен и за поредна година браншовата организация ще поиска удължаване до края на април. Практиката сочи, че около 20% от тютюнопроизводителите не се регистрират:

„Който не го направи, отглежда тютюн нерегламентирано, незаконно“.

Досега санкционирани няма, но невписаните рискуват да останат без национално подпомагане, ако Брюксел одобри то да продължи и в следващия програмен период, но с референтна дата 2018 година, уточни Филев.

бнр

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Няма кой да го работи вече този тютюн много ниска цена, и хората вече масово, се отказват тази година 2021ще е много, ама много слаба.

  2. Анонимен каза:

    Престанете с тия предходни години даите на хората които садят сега

  3. Анонимен каза:

    Исканото правно основание е проблем. Нашите земи нямат точни граници. Самото правно основание не е изискване на европейския съюз и трябва да бъде премахнато поне за производители с по малко от десет декара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.