Украинските граждани от манастира в Гледка потеглят към Варна, помага им католическата благотворителна организация Каритас

  • Групата, настанена в Кьошето, няма да напуска хостела
  • Областна администрация не разполага с държавни помещения

Валентина ИВАНОВА

„Каритас България“ е протегнала ръка на групата украински граждани, настанена в манастира в Православното духовно средище „Свето Успение Богородично“ в кърджалийския квартал „Гледка“. Благотворителната организация на Католическата апостолическа екзархия в България  ще осигури транспорт и настаняване във Варна в тяхна база. 23 жени и деца се стягат на 1 юни да пътуват. „Каритас“ ще изпрати автобус от София, за да ги откара. Това обясни за „Нов живот“ преводачът Ерол Алиев, който помага на бежанците в Кърджали.

„Каритас България” е федерация на  независими епархийни организации. Тя е част от световното семейство „Каритас Интернационалис”, заедно с още 162 национални организации от цял свят. Тя указва помощ на бягащите от войната в Украйна чрез мрежата от свои посестрими организации в Европа. В България сдружението  функционира от 1993 година. Сред многобройните й дейности е и поддръжката на Дневен център за стари хора в Ивайловградското село Покрован.

Настанените украински граждани в „Кьошето“ няма да напускат хостела. Собственикът е приел предложението на държавата за 15 лева  на нощувка. Украинците сами ще си поемат изхранването. Възрастните усилено си търсят работа чрез Бюрото по труда. Надяват се да си намерят и квартира. Безизходица ги принуждава да се установят тук, защото домовете и населените места, от които идват, вече не съществуват. Жените работят в заведения за обществено хранене, няколко от децата посещават детска градина и училище. Две момичета са се прибрали обратно в Украйна. Те са от Киев и там е възможно да се върнат.

Намерилите приют в хотел „Ида“ също се налага да напуснат.

Няма откликнали на молбата на бежанците, отправена чрез медиите, че си търсят квартири под наем с краткосрочен договор, тъй като бъдещето им е неясно. Нито един кърджалиец не е пожелал да помогне на бягащите от войната, макар че всички знаем колко много празни жилища има в града.

Областна администрация не може да съдейства, тъй като не разполага с държавни помещения, обясни преди дни заместник областният управител Юлия Чортленева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *