Тракийци от цялата страна почетоха паметта на жертвите на Илиева нива

Нов живот

Днес, 4 юни 2022 г., тракийци и стотици граждани почетоха паметта на жертвите, загинали край Ивайловград.  Присъстващите отбелязаха Националния младежки тракийски събор – “Илиева нива” – Ден на тракийското дете.

На това свято място редовна турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Южна Тракия. През 1999 г. Съюзът на тракийските дружества обяви събора на Илиева нива за Ден на тракийското дете, а тази година се навършват 109 години от гибелта на хилядите тракийски бежанци, които са избити от османските башибозуци.

Организатори на традиционния Национален тракийски събор са община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

Поклонението пред жертвите започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Георги пред мемориалния комплекс на Илиева нива. Паметната плоча на загиналите тракийски деца беше отрупана с венци и цветя.

На събора присъстваха Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин.

В своето слово кметът на община Ивайловград Диана Овчарова каза:

“Всяка година сме тук, защото паметта на избитите деца ни вика, за да направим своя дълбок поклон пред тях, пред невинния детски живот. Аз съм майка и като майка не мога да си представя ужаса, който са преживели жените, тук на Илиева нива. Нека никога това, което се е случило, не се повтаря”.

След поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите тракийски деца бе раздаден курбан за здраве, а в небето над „Илиева нива“ полетяха балони.
Програмата на събора продължава от 17:30 ч. с „Вечер на тракийското дете“, която ще се проведе в парка на Общински исторически музей в Ивайловград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *