COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (174); 15/08 (146 ↓) ; 16/08 (130 ↓) ; 17/08 (113 ↓)

Военният министър стартира с преговори за ремонт на МиГ-29 с Полша България иска официално от Варшава размяна и ремонт на 6 двигатели за изтребителите

Новият служебен военен министър Димитър Стоянов стартира работата си във ведомството с преговори с Полша за българските МиГ-29, в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС.

Министерството на отбраната ще поиска с официално писмо съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, написаха в официално съобщение от Министерство на отбраната.

Оттам добавят, че за това са се договорили служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и зам.-ръководителят на мисията на Република Полша Ивона Якушко-Дудка на среща в Министерство на отбраната. В срещата са участвали и зам.-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и аташето по отбраната на Полша полк.Пьотр Грела.

„Въпросът за нас е критичен в момента, за да успеем да осигурим мисията на българските Военновъздушни сили за охрана на въздушното пространство. Ще подготвим всичко необходимо, за да може да стартираме процедурата за размяна на двигателите при първа възможност“, заявил министър Стоянов. От своя страна зам.-ръководителят на мисията на Република Полша се ангажира да съдейства за възможно най-скорошно решение по този въпрос.

Двете страни са потвърдили отличните приятелски взаимоотношения между България и Полша и изключително доброто сътрудничество в сферата на отбраната.  „Бих искал да благодаря на Република Полша, че участва в проектите за модернизация на Българската армия. За съжаление, този процес се забави основно заради финансови причини. Нашето желание е през тези два месеца мандат на служебното правителство да положим максимални усилия, за да дадем тласък на този процес“, заявил военният министър.

Сред обсъдените въпроси на срещата са били и войната в Украйна и последиците за България и Полша, както и активното участие на двете страни в инициативата „Три морета“.

„СЕГА“ припомня:

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви още в началото на май пред Би Ти Ви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като нашите военни търсят решения с помощта както на съюзниците ни, така и на българските военни заводи.

България вече веднъж мина през сделка с Полша за доставка на двигатели и за ремонт на МиГ-29 през 2015 г. Тогава имаше спорове дали изобщо Полша има лиценз от Русия за тази дейност. В крайна сметка се стигна до договор за два двигателя. Веднага след това бе образувано дело срещу тогавашния военен министър Николай Ненчев по обвинение, че не изпълнил договори с Русия и „РСК МиГ“ за ремонт на българските изтребители, а тръгнал към споразумение с Полша. В годините той беше оправдан от съда на три инстанции.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!