Смъртността в Кърджали е висока, защото болните не стигат навреме до специалист

  • Не може 80 болници да са разположени само в 5 града в страната, необходима е регионализация
  • Трябва да се премахнат търговските дружества, да се плаща за труд, а не за пътека, тогава и младите лекари ще останат в България
  • За децата до 14 години лекарствата да станат безплатни, за да дадем сигурност на българските майки

Интервю на Валентина ИВАНОВА с проф. Георги МИХАЙЛОВ, водач на кандидатската листа на БСП в 9-ти МИР

– Проф. Михайлов, вече в няколко поредни парламента сте сред най-активните законотворци в сферата на здравеопазването. Какво „куца“ в българското здравеопазване?

– БСП през последните 6 години създаде своя собствена платформа, след като предложи консенсусен, надпартиен модел в здравеопазването, но той не се прие от управляващата тогава партия ГЕРБ. Тази платформа включва няколко основни компонента, свързани с управлението и финансирането на здравеопазването.

Финансирането на здравеопазването през последните 22 години чрез системата на клиничните пътеки доказа, че те са модели за работа, но не и за финансиране. Чрез модела на търговските дружества, които буквално източват НЗОК и се получава на практика, че отдалечените болници, които не работят с високоплатени пътеки, не могат да изпълнят дори задълженията си за заплащане на персонала.

Трябва внимателно да бъде направена оценка на всяка медицинска дейност и труд за да може да се плаща реално, а не за пътеки, които обогатяват определени лечебни заведения. По този начин се получават два порочни ефекта.

Първо, колкото и повече да се дават в здравеопазването, те не отиват за повишаване на качеството му, а за изтичане на средства от здравеопазването без никакъв ефект.

Второ, търговските дружествата по начина по който функционират, разрушават у младите специалисти желанието да се развиват на територията на България.

 

– Каква е визията на социалистическата партия в здравната област?

– Цели поколения лекари и сестри напускат България. Трябва да върнем българските лекари в страната. Да създадем условия за кариерно израстване. Готвим промени в Закона за лечебните заведения, които трябва да минат на обществено обсъждане, на политическо обсъждане в рамките на очертаващото се отново коалиционно управление. Трябва да се направят промени и в Закона за здравето, за да се премахнат търговските дружества и финансирането чрез клиничните пътеки.

Бяхме подготвили предложение за централизирана специализация на здравните кадри, за да се наситят всички невралгични места, където липсват такива. Да им се осигури възможност да специализират по стратегически специалности, във високо технологични центрове в света, но обвързани с договори после да се върнат в България. Така процедират в Турция, в Гърция и в още редица държави.

– Вие сте специалист в областта на детското здравеопазване. Какви са вашите конкретните идеи за подобряване му?

– Смятаме категорично, че трябва да се обърне специално внимание на детското и майчиното здравеопазване. Имаме ново конкретно предложение в нашата платформа – безплатни лекарства за децата до 14 години. Знаем колко струва – не повече от 130-150 милиона лева. Така и безплатни учебници за учениците от 1 до 11 клас, които не са повече от 50 милиона лева.

След въвеждането на безплатни детски градини по предложение на БСП, тези нови мерки ще дадат сигурност на българските майки, че няма да се чудят как да лекуват децата си.

Социалистите бяха инициатори да се постави в парламента темата за построяване на нова детска болница, но и този въпрос отиде встрани.

– Като кандидат-депутат от Кърджали, запознат ли сте с проблемите на здравеопазването в областта и евентуалните им решения?

– Третият основен стълб в програмата ни е регионализацията на здравеопазването.

Не може 80 болници да се намират в 5 града в страната, а в региони като Кърджали хората да не могат да стигнат до специалист. Като гледам данните, Кърджали се намира на водещо място по ранна предотвратима смърт, т.е. случаи при пациенти, които е можело да бъдат спасени, но поради ненавременната насоченост към специализирани екипи са загубили своя живот. Подобни са данните и за детската смъртност, едни от най-чувствителните параметри за нивото на здравеопазването. В Кърджали смъртността е доста висока, особено в някои региони на областта, съотнесена към смъртността в България.

По отношение на майчиното здравеопазване. Трябва да имаме сигурност за всяка родилка. В последните десетилетия рязко са се увеличили Цезаровите сечения в България. Ако една болница във Великобритания или в САЩ премине границата от 20 процента на раждания със секцио за една година, се поставя под обследване и й се спира финансирането, защото е допуснала такъв висок брой.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!