Повишено търсене на дърва за огрев, над 1700 домакинства в общините Кърджали и Черноочене вече са заредени

Валери КОВАЧЕВ

Завишено търсене на дърва за огрев се наблюдава през последните два месеца в региона заради поскъпването на горивата и електроенергията. Държавно ловно стопанство „Женда” в Кърджали, което обхваща общините Кърджали и Черноочене, до момента е предоставило на населението от двете общини над 8500 пространствени кубически метра дърва за огрев. Вече са заредени над 1700 домакинства. В някои големи села търсенето напълно е задоволено, научи „Нов живот” от директора на стопанството инж. Радослав Боев.

През тази година Държавно ловно стопанство „Женда” има възможност да предостави над 20 хиляди пространствени кубически метра дърва на огрев за населението от селата в общините Кърджали и Черноочене и да задоволи напълно неговите нужди. Това е най-голямо количество от 10 години.

Дървата се представят по списъци, изготвени от кметовете на населените места. Според списъците в община Кърджали са заявени 7023 куб. м дърва, а в община Черноочене – 6165 куб. метра. Предвиденият добив значително надвишава количествата, заявени по списъци. Добивът на дърва продължава. Сключени са договори с дърводобивни фирми от региона.

Но в момента дърводобивните фирми имат голям проблем с недостига на квалифицирани работници, което забавя работата.

Очаква се добивът да се засили след приключване на сезонната селскостопанска работа. Предполага се, че след привършване работата на полето работната ръка в дърводобива ще се увеличи.

За отдалечените села като Безводно, Женда, Соколите, Небеска и други стопанството е осигурило сечища по такса на корен. Хората сами могат да си добиват дървата. ДЛС „Женда” задоволява приоритетно с дърва населението в селата в двете общини. Цените на временен склад не са променяни от години. Но крайната цена не зависи от стопанството, а от фирмите, които доставят дървата до клиентите.

През това лято ръководството на стопанството „Женда” е провело четири срещи с кметовете на Кърджали и Черноочене, на които са били обсъдени всички въпроси, свързани с проблемите и оптимизирането на процеса по снабдяването на населението с дърва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *