До края на годината трябва да приключи работата по вътрешната водопроводна мрежа на Кърджали от проекта „Воден цикъл 2“

Работата по вътрешната водопроводна мрежа на Кърджали, част от т.нар. Воден цикъл 2 трябва да приключи до края на годината, коментира за БТА управителят на ВиК дружеството в града инж. Славчо Славков.

По думите му в рамките на проекта е приключила на 100 процента заложената реконструкция в Момчилград. Изпълнението на останалите компоненти по проекта за 68 милиона лева е между 60 и 80 процента.

инж. Славчо Славков

„Може би ще има затруднение при преминаване на водопровода през яз. “Кърджали“, тъй като там е необходимо да се понижи нивото на язовира до определена кота. Имаме уверение, че преминаванията ще се случат някъде до края на януари.“, коментира инж. Славков. По думите му предстои преминаване и през т.нар. Водно огледало по технологията „тръба в тръба“. „В момента се прави подготовка, като има две преминавания. Уверението на фирмите е, че до края на годината ще приключат всички строително-монтажни работи“, обясни още инж. Славков. Той коментира, че се подменя над 50-годишна мрежа и затова в проекта е предвидено да бъдат подменени водопроводи с по-големи диаметри, защото там и загубите от вода са по-големи.

„По този начин ще се намалят загубите от вода и ще се подобри качеството на услугата. Загубите от вода на този етап от яз. „Боровица“ са 48 процента. С изграждането на Воден цикъл се очаква те да намалеят до 41 на сто”, поясни инж. Славков.

Проектът „Воден цикъл 2“ включва общо шест обекта по компонента „Водоснабдяване“, част от които са над 30 км водопровод и работа по четири обекта по компонент „Канализация“ с реконструирани 1832 метра съществуваща мрежа и новоизградени 15 401 метра канализация.

Финансиран по оперативната програма „Околна среда 2014–2020 г.“, той е на обща стойност близо 68 милиона лева, като съфинансирането от ВиК дружеството е 12 процента. Всички дейности по проекта е заложено да приключат до края на 2023 година.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *