Нова наредба регламентира търговията с домашни храни

Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще се регламентират в наредба. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн семинара „CAP4US: Фермерски и занаятчийски храни – какво (не) знаем“.

Документът е внесен за разглеждане от експертите в Министерството на земеделието.

Той обясни, че целта е да се подготви административен акт, с който да се даде повече видимост на този вид храни.

Бяха обсъдени актуални теми, свързани с идеите за нормативна формулировка за фермерските пазари и домашните храни, както и перспективите за производителите.

По думи на Събев предложението за наредбата има много добри аспекти, свързани с контрола, регистрацията и безопасността на храните. Той отбеляза, че тази тема е широко приложима в други страни в Европейския съюз.

Земеделският заместник-министър изрази надежда, че диалогът и търсенето на оперативни решения ще дадат възможност на производителите в селските региони да легализират продукцията си, гарантирайки безопасността на крайните продукти, но и да изсветлят дейността, която практикуват.

Относно незаконната продажба на хранителни стоки Събев посочи, че този вид сива икономика оказва натиск върху легалните производители. Той настоя да се търсят инструменти и начини, които да помогнат по законен начин и да дават възможности на останалите жители на селските райони за съхранение на техния поминък. Според него успешният път е даването на видимост, която засилва контрола свързан с предлагането на производството.

Заместник-министърът отчете, че наредбите трябва да се изготвят, за да бъдат в интерес на производителите. Той призова свидетели на нерегламентирани практики да докладват на съответните органи, за да се намали този вид сива икономика.

Източник: Нюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *