Качеството на тютюна в Пашинци тази година е супер, производителите очакват висока цена

Валери КОВАЧЕВ

Крумовградското село Пашинци е едно от малкото села, което напомня за славното тютюнево минало на Кърджалийска област. През тази година тук тютюн отглеждаха 39 семейства. Все още по нивите и дворовете могат да се видят сушилни.

По думите на кмета Халил Курт средният добив от декар е около 150 килограма, а качеството е супер. Лятото е било сухо и слънчево, листата хубаво са изсъхнали. Затова земеделските стопани се надяват на по-висока цена. По думите му от цена 8 -9 лева  килограм земеделските стопани няма как да са доволни. Средната изкупна цена трябва да бъде най-малко 15 лева. Производствените разходи през това лято са скочили с пъти. Чувал амониева селитра вече струва 130 лева, а без нея при тия бедни почви в този край нищо не става.

Две са фирмите, които трябва да изкупят тазгодишната реколта от селото – „Сокотаб България” и „Секе”.Само те имат сключени договори. Ако и те се оттеглят традиционният поминък си отива, смята кметът.

Хората тук няма друго какво да правят. Условията за отглеждане на пипер и други зеленчуци не са добри.

Ако тази година изкупните цени са ниски догодина 10-15 семейства ще се откажат. Единственият им избор е да тръгнат на гурбет. Има семейства, които от три-четири години работят в чужбина и са доволни. Как може едно семейство да живее с 3000 – 4000 лева годишен доход. Освен цените на торовете, препаратите и найлона се вдигнаха и осигуровките. С парите, които получават от тютюна не могат да си платят осигуровките, твърди Халил Курт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *