Странджево – най-красивото село на света

Казвам се Есра Бекир и съм ученичка в 9 клас на ПГ по транспорт в Крумовград. Реших накратко да напиша за родното ми място и за прекрасните хора на село Странджево, сгушено между върховете на Източните Родопи,  на десния бряг на река Арда, което е част от община Крумовград.

Странджево за мен  е най-красивото село на света. То е административен   център на селата Бряговец, Котлари, Орешари (което сега е обезлюдено),  Кошухарци, Падало и  Сбор (също обезлюдено).

Най-ценното в селото са хората, защитени от северните и южни ветрове, благословени с прекрасна земя, която трудолюбивите ми съселяни обработват с любов.

В Странджево живеят 750 души и заедно с населението на горепосочените села наброява над 1000 души, а районът е един от най-големите по площ и население в община Крумовград. В миналото Странджево е бил селски общински център. В селото  има 4 хранителни магазина, бензиностанция,   отдавна функционира основно училище с 60 ученика, а в  детската градина, която е на целодневен режим, се обучават 35 деца от 3 до 6-годишна възраст.

Есра Бекир

Голяма част от завършващите основното си образование учат в средните училища в Маджарово, Крумовград и Хасково. Гордост за нас е и читалището, което развива активна културно-просветна дейност и е носител на много награди от участията, особено на фолклорните групи в общински и регионални фестивали. Читалището ни разполага с компютърни зали за малки и големи, честват се всички празници и обичаи.

Населението на Странджево се занимава основно със земеделие, тютюнопроизводство, животновъдство и растениевъдство.  Над 90 души работят в „Теклас – България“ АД град Кърджали, в завода за каучукови изделия за автомобилната промишленост. Има много хора, които работят в сферата на строителството в страната и държавите на Европейския  съюз.

Селото ни е известно с дините и плажа покрай река Арда, сега къмпинг Странджево, където идват много хора от близки градове да прекарат летните си отпуски. Впечатленията им са прекрасни.

Много неща могат да се разкажат за родното ми село, но може би това ще направя някой друг път.

Есра БЕКИР, 9 клас
от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *