Коледни изненади с „Мистерията на българските гласове“ на 23 декември

Нов живот

Световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ за пореден път ще изненада почитателите си с програмата на своя Коледен концерт на 23 декември от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център. Ансамбълът ще зарадва публиката в самото навечерие на светлите християнски празници със създадени за него творби от Георги Андреев, Добринка Табакова и Любомир Денев.

Композиторът Георги Андреев е подготвил специално за хора нова обработка на произведение от репертоара им, добавяйки към уникалните гласове на народните изпълнителки звука на прочутия струнен „Quarto Quartet“. „Това е процес, който е, може да се каже, уникален и който крие рискове – върху вече готови акапелни хорови творби, създадени като песни с концертната хармония, изграждани дялове, полифония, многогласие – да се допише и да се вплете инструментален дял.“ Това споделя известният наш автор с особен принос към родния фолклор.

Quarto Quartet

Песента, която ще прозвучи за първи път в необичайния си вариант по време на концерта, е част от цялостен нов проект, по който Георги Андреев работи от известно време и който включва както традиционни заглавия от репертоара на хора, така и съвършено нови негови композиции. „Моята работа в случая е да открия, да чуя и да намеря какво още би могло да се допълни и да се инкрустира в тази акапелна фонова материя от струнния квартет, така че да се покажат неща, които не звучат в хоровата версия, да я доукрася и да я надградя. От друга страна, квартетът като самостоятелна формация да не изпълнява второстепенна роля, а да се изяви като равноправен участник в процеса“, допълва Андреев.

Георги Андреев

Композиторът, с 19 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина и чиято музика е звучала на сцени като “ Роял Албърт Хол“ – Лондон, “ Кенеди Център“ – Вашингтон, “ Симфони Хол“ – Осака, “ Уанг Тиатър“ – Бостън, „Симфони Хол – Бирмингам, „Ейвъри Фишер Хол – Линкълн Център“ – Ню Йорк, ще бъде представен в Коледния концерт на „Мистерията на българските гласове“ и със „Сама ли си ден жънала“ – песента, която от 30 години неизменно е в репертоара единствено на прочутия ни женски хор. Ще прозвучат също „Тропар на Рождество Христово“ – аноним от 14-ти век, както и композиции на Иван Вълев, Ценко Минкин, Стефан Мутафчиев, Христо Тодоров, Кирил Стефанов и др. Концертът ще се излъчва и онлайн за многобройните почитатели на хора.

Коледни инструментални пиеси в духа на предстоящите празници ще предложат гост-музикантите от „Quarto Quartet“ в състав: Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев. Концертите на официалния камерен състав към Софийската филхармония се радват на голям интерес и са неизменна част от културния афиш у нас, както и на много престижни сцени в Европа.

Билети за Коледния концерт на хора „Мистерията на българските гласове“:  https://ticketscmart.info/seatmap/7/1/1001

Билети за стрийминг излъчването на концерта: https://cdn.streamer.bg/misteriyata

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *