Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин за военни престъпления

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления в Украйна. Мария Алексеевна Лвова-Белова, президентски комисар по правата на децата в Русия, също е обект на заповед за арест, пише „Фигаро“, позовавайки се на АФП.

„Днес, 17 март 2023 г., състав за предварително производство II на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: г-н Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова“, президентски комисар по въпросите на децата права в Русия, се казва в изявлението на МНС.

Путин „се смята за отговорен за военното престъпление незаконно депортиране на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация“, добавя съдът. „Престъпленията са били извършени на окупирана украинска територия поне от 24 февруари 2022 г.“, продължи МНС, добавяйки, че има „разумни основания да се смята, че г-н Путин е лично отговорен за гореспоменатите престъпления“.

Киев побърза да приветства съобщението на МНС, заявявайки, че „това е само началото“. Украинската прокуратура от своя страна приветства „историческото“ решение. Няколко високопоставени международни служители поискаха заповед за арест от МНС срещу Владимир Путин, като например председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в първите дни на нахлуването на руските войски в Украйн. Съвсем наскоро френският външен министър Катрин Колона каза, че процесът срещу Путин в МНС е „възможност“.

Международният наказателен съд, създаден през 2002 г., за да съди най-тежките престъпления, извършени в света, разследва повече от година възможни военни престъпления или престъпления срещу човечеството, извършени по време на руската офанзива. Нито Русия, нито Украйна са членове на МНС, но Киев е приел юрисдикцията на съда над своята територия и работи с прокурора. Русия отрича обвиненията във военни престъпления. Експерти признаха, че е малко вероятно тя да предаде заподозрени, за да бъдат съдени.

Източник: glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *