При избори днес: ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ-СДС, „Левицата!“ влиза

  • Парламентът ще е от 6 партии, сочи изследването на Центъра за анализи и маркетинг

Продължаваме промяната – Демократична България“ водят 1% пред ГЕРБ, „Левицата!“ вероятно влиза, сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Според него се очертава парламент с 6 партии.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка, уточни директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Според изследването, ако изборите бяха днес, шест партии щяха да влязат в парламента. Обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС – 24,7%, ДПС – 13,8%, „Възраждане“ са с 12,5%, БСП събират 8,1%, а „Левицата!“ – точно 4%.

Според Юлий Павлов „Има такъв народ“ и „Български възход“ нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание. Шанс нямат и от НДСВ, които събират 1,2 на сто.

Запитани как се справя служебното правителство, 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече мнението, че и след тези избори няма да се разберат и ще чакат местните избори“, заяви Юлий Павлов.

По думите му и при гласуване с хартия, както и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. „Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо“, отбеляза той. По негоите думи доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия.

Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице. Проучването е проведено по собствена поръчка.

Снимка: БГНЕС

Източник: dnes.bg

1 Отговор

  1. Йордан каза:

    И да влязат пак нищо няма да напарвят ДБ. Христо Иванов иска кокала само за него

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *