Главният секретар на МВР: Сумите за купения вот за тези избори са по-високи

Сумите за купения вот за тези избори са по-високи. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров по време на официална церемония пред сградата на МВР-Бургас, където бяха връчени 10 пистолета “Валтер” и 17 електропреносими пистолета “тейзър” на служителите от районните управления в областта.

„Сумите са по-високи от предходните избори от 100 лева нагоре до 150 лева, имаме данни и за корпоративен вот и за предоставяне на социални услуги от някои администрации. Има и класическите схеми за опрощаване на сметки и даване на пари”, заяви главен комисар Тодоров.

Той подчерта, че в цялата страна текат множество специализирани полицейски операции по противодействие на купения вот.

„До момента са образувани над 64 досъдебни производства за нарушение на предизборното законодателство. Над 350 оперативни и явни сигнали. Хванали сме целия контингент, за който имаме данни, че се занимава с този вид престъпна дейност. Специализирани полицейски операции ще провеждаме включително и в изборния ден“, каза главният секретар на МВР.

Тодоров коментира и борбата с пътната безопасност и по-високите санкции, които влизат в сила.

„Да се залага само на увеличение на глобите е илюзия. Този комплект от мерки включва, както подобряване на инфраструктурата, така и възпитание на водачите и подрастващото поколение, а също и нови законодателни промени , за които ние настояваме още от ноември месец“, заяви той.

Главният секретар уточни, че е внесен в министерството един разработен вариант за законодателни промени, които не бяха приети.

„Без обаче този комплект от мерки няма как да се случат нещата в правилна посока. Колкото и да завишаваме глобите и колегите да изпълняват правилно задълженията си и да присъстват на пътя, сами разбирате, че не можем на всяко кръстовище да сложим по един полицай”, заяви Тодоров.

Дарик.нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *