Птичи грип в стопанство в Търновско Незабавно е уведомена областната Агенция по безопасност на храните

Огнище на птичи грип регистрираха в търновското Ново село. Това потвърди кметът на населеното място Христо Христов. Проблемът идва от лично стопанство. Сигналът е подаден в края на миналата седмица. Незабавно е уведомена областната Агенция по безопасност на храните.

Според кмета предният понеделник няколко кокошки са умрели. „След като повторно се случи на другия ден, подадох сигнал на БАБХ. Те взеха умряла кокошка за проба. До четвъртък следобяд, когато излязоха пробите, умряха всички 24 кокошки, които са били на дворно отглеждане. петелчетата са били затворени в курник и са оцелели. БАБХ издаде акт за възбрана, а до вечерта бяхме влезли във връзка със собствениците в селото. Заповедта гласи, че се забранява отглеждането на птици на открито, същото важи и за храненето и водопоя“, обясни Христов.

По думите му не бива да се изнасят птичи продукти от стопанството. „669 птици има на домашно отглеждане в селото. Умъртвени са останалите птици от стопанството. Няма смърт на други птици в други стопанства. До петък трябва да излязат пробите от заразеното стопанство.

НОВА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *