Шахнаме пристига първо в Кърджали Спектакълът на театър „Назарян“ тръгва на национално турне

Нов живот

От Кърджали започва националното турне на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ на Театър „Азарян“ – София.

Това е една от най-емблематичните любовни истории от древен Иран по поемата на великия персийски поет Фердоуси. „Шахнаме: Сказание за Зал“ e вдъхновен от персийския епос и разказва една от митологичните истории в него за раждането на Зал, който е отхвърлен от баща си и отгледан от птицата-пазител Симург. По-късно той е реабилитиран като ирански владетел и се влюбва в арабската принцеса Рудабе, тяхната любов преодолява редица политически препятствия и те сключва брак, от който се ражда най-големият ирански герой. Историята на Зал поставя въпроси за властта и любовта, за истината и човечността, чрез които придобиваме мъдрост и разбиране за човешката душа и дух.

Спектакълът е реализиран с помощта на Министерство на културата, Столична община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, фондация „Етюд“ и се разпространява с подкрепата на НФ „Култура“.

Автори са Елена Панайотова – сценична адаптация и режисура, композитор Николай Иванов, сецнография Юлиян Табаков, хореограф Росен Михайлов

Началото е в 19 часа на 27 април 2023 г. в големия салон на театъра в Кърджали.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *