Теоретични, практични и индивидуални умения демонстрираха ученици за оказване на първа долекарска помощ

На 19.05.2023 година в Дом за стари хора/РГВХ в Кърджали се проведе традиционното Областно състезание на ученическите екипи по първа помощ (УЕПП).

В надпреварата се включиха осем отбора от шест учебни заведения в област Кърджали, които демонстрираха знания и умения за оказване на първа долекарска помощ в четири пункта: „Реанимация на дишането и кръвообращението“, „Обработка на рани“, „Счупване и изгаряне“ и „Тест ПДП“.

Състезанието бе открито от Директора на Секретариата на Обл.С на БЧК – Кърджали – Светломира Димитрова, която пожела на ентусиазираните участници добра екипна игра и успех.

Теоретичните и практически групови и индивидуални задачи бяха оценени от жури в състав: д-р Борис Досев – главен съдия,  мед. техн. Маргарита Пенева – член на ДЕРБАК – Кърджали, Пепа Чолакова – експерт БЧК, Елита Динкова – специалист БМЧК и доброволци на БМЧК – Неврие Реджеб, Фейза Халил и Кремена Шикова. Секретар на състезанието бе председателят на доброволния Екип 254 – Златка Лапанова.

Ситуационните задачи с прилагане на първа долекарска помощ при животозастрашаващи състояния бяха умело представени от дегизирани доброволци на БМЧК, членове на младежките клубове „Бялата лястовица“ и „Сподели усмивка“.

На първо място с 560  точки се класира УЕПП към СУ „Отец Паисий“- Кърджали с лидер Божана Миткова. На второ и трето място се класираха УЕПП отборите от СУ „П.Р. Славейков“ – Кърджали съответно с 476 точки отборът с лидер Михаела Пехливанова и с 419 точки отборът с лидер Ива Семерджиева.

Предметни награди, грамоти, благодарствени адреси и подаръци бяха предоставени от Секретариата на БЧК – Кърджали на всички участници в Областното състезание – 8-те УЕПП, техните ръководители и доброволците на БЧК в ролята им на съдии и статисти.

Победителите в областния кръг на състезанието ще представляват област Кърджали на XXXI Националното състезание на УЕПП, което ще се в периода 9-11 юни 2023 година в НУЛЦ, с. Долни Лозен.

Областен съвет на БЧК – Кърджали изказва благодарност на ръководствата на учебните заведения – СУ „Васил Левски“- Ардино, СУ „Васил Левски“ -Крумовград, СУ „Христо Смирненски“ -Черноочене, СУ „Владимир Димитров-Майстора“, СУ „П. Р. Славейков“ и СУ „Отец Паисий“- Кърджали, ръководителите на УЕПП и учениците за участието и доброто представяне.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *