За шести път граничари от цяла България се събраха на връх Големия тулпан в Дрангово, припомниха си за войнишките години (Снимки)

Валери КОВАЧЕВ

Граничари от цялата страна, които са служили на заставата в Дрангово, се събраха вчера на връх Големия тулпан край българо-гръцката граница в Дрангово. Те бяха посрещнати от кмета Радостина Чилингирова в центъра на селото. В колоната от  автомобили с регистрационни номера, издадени от различи области, стана ясно, че гостите са от много краища на България.

Тук, в суровите условия на планината те са прекарали две от най-хубавите си младежки години, тук са станали истински мъже. Кметът Радостина Чилингирова получи подаръци от името на различи групи граничари. Сред тях имаше картини с родопски мотиви, но най-голямата изненада за нея беше чашата с логото на Дрангово, подарена й Стоян Танев от Чирпан.

След традиционната обща снимка пред сградата на кметството и с граничарските знамена пред паметника на Борис Дрангов групата се отправи към беседката в обезлюдената махала Пещерска, където беше сборния пункт. Там ги очакваше подкрепителна закуска – баница и домашен айран. Домакините от махала Пещерска първи бяха дошли и запалили скарата.

Този път изкачването към връх Големия тулпан не беше по традиционния маршрут. Групата, в която освен граничари имаше и много местни хора, първо пое към прочутия вече в цялата страна скален комплекс „Пещерите“ с уникалния естествен скален мост Гредата. От там продължи към връх Големия тулпан, на който се издига едноименната скала, на която някога е имало тракийско светилище.  Овехтялото българско знаме, което се вее от шест години постоянно на пилон на върха на скалата, беше подменено с ново. Това се прави всяка година. След кратък отдих и любуване на зелена природа към нашенско и гръцко, както си му е редът бяха завъртени няколко хора.

От Големия тулпан най-възрастният участник в похода Ангел Ангелов от Пловдив, който е служил в Дрангово през 1976-1977 г., се свърза с тогавашния командира на заставата Ангел Криворов, който живее в Пловдив, за да му докладва, че граничарите са на своя пост и на българската граница всичко е спокойно.

Граничари коментираха, че Ангел Криворов е бил толкова строг, че когато разговаряли с него по телефона застанали мирно.

Наборите си разказваха различни случки. Граничар, които сега живее в Сопот, си спомни, че като млад войник бил дежурен на заставата, все още не е познавал добре обстановката и местните хора. Старият войник,  който пропускал хората от Балабанска  през портала  му докладвал, че през него са минали Росица Кирилова, Бисер Киров, Васил Найденов… Но новобранецът не се усетил, че старият войник го будалка. Старшината на заставата Кирил Димитров, който е местен човек, когато видял кои хора са минали през портала, казал на дежурния – това е целият „Златен Орфей“.

Докато граничарите атакуват върха хора от Пещерска, които живеят в Златоград и Беновски, бяха  подготвили другарската трапеза на беседката в махалата, която побира над сто души. Специално за повода бе  сформиран и оркестър. С мощния си глас акордеонистът Милко Бозалиев грабна всички.

През последните месеци за него се говори, че досега е бил скрития талант на Дрангово. Той поздрави граничарите с букет от популярни родопски песни. Кирил Димитров, който също е голяма изненада, изкара саксофона. Здравко Маринов от Инициативната група на махала Пещерска, който тази година  имаше основна роля в посрещането на гостите, грабна тъпана. С развети граничарски знамена бяха поведени кръшните хора.

Доволни от спомените, видяното и преживяното по крайграничните горски пътеки всички си пожелаха здраве и догодина в първата събота на юни пак да се съберат тук. От носталгия и тази година някои бяха дошли за срещата ден-два по рано. Имаше и такива, които преспаха в колите си в двора на заставата.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

1 Отговор

  1. m ahmet каза:

    evvalla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *